Spaghetti pełnoziarniste z warzywami sezonowymi

Źródło: Twitter @VitaSpelt

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 1 puszka pomidorów bez skórek Valfrutta
  • 4 łyżki glassy sojowej Ponti
  • 1 op. makaronu pełnoziarnistego
  • 5 łyżek oliwy Olitalia
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 10 średnich pieczarek
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 duże szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • świeża bazylia
  • ser cheddar (w zależności od upodobań)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki. Szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy 1 minutę często mieszając. Dodajemy marchewkę oraz dynię i smażymy cały czas mieszając.
  3. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, to samo robimy z pieczarkami. Dodajemy glassę sojową i dusimy kilka chwil.
  4. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojone pomidory koktajlowe oraz pokrojony seler naciowy. Całość dusimy kilka minut, w razie potrzeby delikatnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Doprawiamy na koniec do smaku.
  5. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, odrobinę wody spod makaronu możemy pozostawić do ewentualnego rozcieńczenia sosu.
  6. Gorący sos mieszamy z makaronem, bazylią, startym serem oraz kwiatami selera naciowego.