Sylwestrowe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem

Sylwester to dobra okazja, by trochę zaszaleć w kuchni i wykorzystać bardziej finezyjne produkty niż na co dzień.

Małe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem
Małe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem

Przygotowanie na przykład małych sałatek będzie świetnym rozwiązaniem zarówno na mniejsze, jak i większe przyjęcia. Piotr Ceranowicz poleca na tę okazję przepis z wykorzystaniem makaronu, słodkich ziemniaczków, kurczaka a także pleśniowego sera. Dzięki temu zachwycimy gości swoim nowoczesnym podejściem do sylwestrowych przekąsek, jaki nadchodzącego nowego roku.

Składniki:

  • Makaron Lubella Classic Świdry 400g
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 2 granaty
  • 2 piersi z kurczaka
  • Kozi ser pleśniowy
  • Garść kolendry
  • Sok z 2 cytryn
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, cukier
  • Olej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy w głębokim tłuszczu do miękkości (ok. 10 minut). W tym czasie przygotowujemy makaron wg zaleceń producenta.
  2. Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy będzie już gotowy, porcjujemy go na małe kawałki.
  3. Granat z kolei przekrajamy na pół i przy pomocy wałka lub drewnianej łyżki wydobywamy z pestki.
  4. Makaron mieszamy z ziemniakami, kurczakiem oraz granatem. Całość doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem. Gotowe sałatki przekładamy do małych pojemniczków lub miseczek i dekorujemy kozim serem oraz kolendrą.