WITAMINY

Choć istnieją od zawsze, to miano nadał im dopiero w 1911 roku polski biochemik Kazimierz Funk, gdy wyizolował substancję leczącą chorobę beri-beri i nazwał ją witaminą, sugerując, że jest to amina życiodajna. Liczba witamin jest ogromna, a ich właściwości kluczowe dla naszego zdrowia i życia. Co robić, gdy cierpimy na niedobór lub nadmiar którejś z nich? Jakie są tego objawy i skutki?

Najzdrowszy fast food to…?

Koktajle to najzdrowszy posiłek... Do przygotowania koktajli używamy świeżych produktów. Poza jarzynami do blendera możemy dodać między innymi miód, nabiał czy zioła. Posiłki przygotowuje się na zimno, co pozwala na zachowanie większości ważnych składników odżywczych....x11

Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

Kasza jaglana znana już w starożytności Według ustaleń archeologów proso, z którego wytwarza się kaszę jaglaną, pochodzi już z czasów neolitu. W starożytnych pismach można odnaleźć zapisy o odnalezieniu na terenie obecnych Chin 50 ton...x11

Warzywa i owoce. Dlaczego powinniśmy jeść je codziennie i jak to zrobić?

Niedobory tych składników zwiększają ryzyko wystąpienia wielu groźnych schorzeń jak: nowotwory, nadwaga, otyłość, choroby układu krążenia czy cukrzyca typu II – mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii.  - Aby to zmienić,...x11

Witaminy na pogodę i na niepogodę

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny problem przeziębień i grypy dotyczy znacznej części Polaków - w poprzednim sezonie między wrześniem a lutym na grypę zachorowało ponad półtorej miliona osób! (a dokładnie 1 632 513 osób...x11

W pierwiastkach tkwi siła – potas

Dobroczynna rola tego makroelementu nie kończy się na regulacji gospodarki wodnej organizmu, utrzymywania równowagi kwasowo-zasadowej oraz prawidłowego ciśnienia krwi, ale ma zbawienny, kompleksowy wpływ na nasze zdrowie. Niedobór tego makroelementu może niekorzystnie wpłynąć na...x11

Wzmocnienie organizmu – szybsze i prostsze niż myślisz!

 Wraz z nadejściem wiosny budzimy się do życia po zimowym letargu. Chętniej wychodzimy z domu, chcemy więcej działać, częściej spotykać się z przyjaciółmi, być bardziej aktywnymi.Cóż z tego, kiedy na nasze zamiary zwyczajnie...x11

Cynk – pierwiastek piękna

 W ostatnich latach cynk robi ogromną karierę w przemyśle kosmetycznym. Jego dobroczynny wpływ na wygląd skóry oraz włosów docenili najwięksi światowi producenci luksusowych kosmetyków do pielęgnacji skóry. Większość takich produktów zawiera cynk.Cynk jest drugim...x11

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witamina C – kwas L-askorbinowy Witamina C jest pochodną sacharydów, jest związkiem dobrze rozpuszczalnym w wodzie, a jej roztwory mają kwaśny smak. Nazwa kwas askorbinowy pochodzi od szkorbutu – choroby dawniej dość powszechnej, objawiającej się...x11

Witamina C – dlaczego tak bardzo jest nam potrzebna?

Witamina C jest uznawana za jeden z najsilniejszych i najskuteczniejszych przeciwutleniaczy. Pobudza utlenianie i oddychanie komórkowe, odgrywa niebagatelną rolę w metabolizmie cukrów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, jest też niezbędna dla utrzymania prawidłowego stanu naczyń krwionośnych, kości...x11

Rola witamin w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Witaminy A (także ß-karoten), E i C zwane są witaminami antyoksydacyjnymi, bo mają właściwości przeciwutleniające, chronią organizm przed szkodliwym działaniem rodników tlenowych, którym przypisuje się udział w powstawaniu wielu schorzeń, także nowotworowych. Niedobory witaminy C...x11

Witaminy – wiedza w pigułce. Co wiemy o roli witamin w organizmie?

Witaminy to związki organiczne, które - nie będąc źródłem energii (nie należą ani do białek, tłuszczów czy węglowodanów), ani strukturalnym składnikiem tkanek organizmu - są niezbędne do zachowania zdrowia oraz prawidłowego przebiegu wszystkich procesów metabolicznych zachodzących...x11

Witaminy w organizmie ludzkim

Muszą być dostarczane z zewnątrz, a tylko nieliczne z nich (witamina D3) są częściowo syntetyzowane w organizmie ludzkim pod wpływem promieniowania UV lub mogą powstawać z innych związków (np. niacyna z tryptofanu)Jaką pełnią rolę:-...x11

WITAMINY

Owoce i warzywa od wieków są uważane za niezwykle wartościowe produkty spożywcze, których dobroczynna moc pochodzi wprost z natury. Jednak wraz z wzmożoną ingerencją człowieka w środowisko naturalne, tzw. zielenina traci niejednokrotnie swe walory...x11

Dipped brows – czyli nowy hit w stylizacji brwi

Nie jest tajemnicą, że tendencje w stylizacjach brwi nieco się wymknęły spod kontroli. Chociaż brwi są popularne na Instagramie, to większoci szalonych pomysłów nie możemy przenieść do życia.

Karkówka z fasolką szparagową

Z karkówki można przygotować niezliczone ilości pysznych dań. Bardzo ciekawym pomysłem, który zaskoczy naszych domowników, może okazać się karkówka w towarzystwie białej fasoli. Po takiej uczcie nikt nie wyjdzie głodny!