Zupa minestrone z kapustą

Jedną z propozycji jest typowo włoska zupa minestrone. Swoją popularność zawdzięcza nie-zwykłemu aromatowi, który pochodzi z połączenia warzyw takich jak: papryka, cukinia, cebula i kapusta. Przepis ten bazuje na sezonowości, dlatego wybierajmy świeże produkty.

Zupa minestrone z kapustą

Składniki:

  • kapusta włoska – 0,5 sztuki
  • pomidory z puszki – 1 opakowanie
  • kostka bulionowa na włoszczyźnie – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • woda – 1,5 litra
  • ząbki czosnku – 2 sztuki
  • cukinia – 1 sztuka
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • papryka żółta – 1 sztuka
  • bazylia – 0,5 pęczka
  • oliwa z oliwek – 100 mililitrów
  • starty parmezan – 80 gramów
  • oregano – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
  2. W garnku podsmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.
  3. Gdy czosnek i cebula będą rumiane, dodaj papryki i chwilę smaż.
  4. Teraz wlej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Dodaj kostki, które podkreślą smak gotowego dania i oregano.
  5. Pomidory z puszki posiekaj i również dodaj do zupy. Całość zagotuj.
  6. Na końcu wsyp resztę warzyw. Gotuj, aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne. Zupę minestrone podawaj posypaną bazylią i startym parmezanem.

Smacznego!