Żywienie w chorobach układu krążenia

Choroba ta polega na upośledzonym ukrwieniu serca. Spowodowana jest zwężeniem naczyń krwionośnych i może prowadzić do niedotlenienia mięśnia sercowego.

CHOROBA NIEDOKRWIENNA SERCA

Choroba ta polega na upośledzonym ukrwieniu serca. Spowodowana jest zwężeniem naczyń krwionośnych i może prowadzić do niedotlenienia mięśnia sercowego.

Przyczyny choroby niedokrwiennej serca:
– przerost mięśnia sercowego
– miażdżyca naczyń
– nadciśnienie tętnicze
– wady serca

Dieta w chorobie niedokrwiennej serca

Przy otyłości stosować dietę ubogokaloryczną. Ograniczyć tłuszcz, zwłaszcza zwierzęcy (smalec, słonina, boczek, masło). Zmniejszyć spożycie pokarmów bogatych w tłuszcz (tłuste mięsa i wędliny, tłuste mleko i sery, sery żółte).