Dieta zasadowa – przepisy na smaczny posiłek

Pilnujcie, by w Waszym jadłospisie było minimum 70% żywności zasadowej i nie więcej niż 30% lekko kwaśnych pokarmów. Co w takim razie można jeść, a czego najlepiej unikać? Już wyjaśniamy!

odkwaszanie organizmu przepisyPilnujcie, by w Waszym jadłospisie było minimum 70% żywności zasadowej i nie więcej niż 30% lekko kwaśnych pokarmów. Co w takim razie można jeść, a czego najlepiej unikać? Już wyjaśniamy!

Sałatka szpinakowa (2-3 porcje)

Składniki:

  • Świeże liście szpinaku
  • Różyczki surowego kalafiora
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • 6 posiekanych rzodkiewek
  • Czerwona cebula lub 2 szalotki pokrojone w kostkę
  • Pół szklanki posiekanych, świeżych liści bazylii
  • 2 pokrojone czerwone papryki
  • 4 łyżki orzeszków piniowych

Dresing:

kilka łyżek oliwy lub oleju lnianego, szczypta soli morskiej, sok z 1 cytryny, łyżeczka bazylii, oregano i ziół prowansalskich

Chipsy tortillowe (2 porcje)

  • 2 duże tortille
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ulubione przyprawy (meksykańska, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka, czosnek)

Tortille wysmarowane oliwą i posypane przyprawami pieczemy 10 min w temperaturze 180 stopni. Gdy wyschną wystarczy je pokruszyć na mniejsze kawałki.

Zielony smoothie

Składniki:

  • 2 szklanki kiełków
  • 2 szklanki młodych liści szpinaku, roszponki, rukwi
  • Szklanka liści jarmużu
  • Pomarańcza lub grejpfrut

Zupa krem szparagowa (2 porcje)

  • 12 zielonych szparagów
  • 1 awokado
  • 4 pomidory
  • 3 suszone pomidory
  • Pół szklanki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Odrobina suszonej cebuli
  • 1 papryka
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, koperek. Wszystko razem zmiksować i podgrzać.

Mleko migdałowe

  • Szklanka migdałów
  • Woda
  • 100ml wody różanej
  • ¼ łyżeczki stewii
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Przez całą noc namaczamy migdały w wodzie (2 szklanki) migdały.
  2. Rano miksujemy je z 3 i ¼ szklanki wody oraz wodą różaną i stewią.
  3. Odsączamy miazgę i dodajemy gałki muszkatołowej.