Pilnujcie, by w Waszym jadłospisie było minimum 70% żywności zasadowej i nie więcej niż 30% lekko kwaśnych pokarmów. Co w takim razie można jeść, a czego najlepiej unikać? Już wyjaśniamy!
Sałatka szpinakowa (2-3 porcje)
Składniki:
- Świeże liście szpinaku
- Różyczki surowego kalafiora
- 2 posiekane łodygi selera naciowego
- 6 posiekanych rzodkiewek
- Czerwona cebula lub 2 szalotki pokrojone w kostkę
- Pół szklanki posiekanych, świeżych liści bazylii
- 2 pokrojone czerwone papryki
- 4 łyżki orzeszków piniowych
Dresing:
kilka łyżek oliwy lub oleju lnianego, szczypta soli morskiej, sok z 1 cytryny, łyżeczka bazylii, oregano i ziół prowansalskich
Chipsy tortillowe (2 porcje)
- 2 duże tortille
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Ulubione przyprawy (meksykańska, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka, czosnek)
Tortille wysmarowane oliwą i posypane przyprawami pieczemy 10 min w temperaturze 180 stopni. Gdy wyschną wystarczy je pokruszyć na mniejsze kawałki.
Zielony smoothie
Składniki:
- 2 szklanki kiełków
- 2 szklanki młodych liści szpinaku, roszponki, rukwi
- Szklanka liści jarmużu
- Pomarańcza lub grejpfrut
Zupa krem szparagowa (2 porcje)
- 12 zielonych szparagów
- 1 awokado
- 4 pomidory
- 3 suszone pomidory
- Pół szklanki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Odrobina suszonej cebuli
- 1 papryka
- Przyprawy: zioła prowansalskie, koperek. Wszystko razem zmiksować i podgrzać.
Mleko migdałowe
- Szklanka migdałów
- Woda
- 100ml wody różanej
- ¼ łyżeczki stewii
- Szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Przez całą noc namaczamy migdały w wodzie (2 szklanki) migdały.
- Rano miksujemy je z 3 i ¼ szklanki wody oraz wodą różaną i stewią.
- Odsączamy miazgę i dodajemy gałki muszkatołowej.