Wegetariańskie faszerowane papryki z cieciorką i kaszą jaglaną
Faszerowane papryki to jeden z najlepszych przysmaków o tej porze roku. Warzywa te mają słodki smak z delikatną nutką goryczy, przez co idealnie pasują do różnorodnych dań. Warto wykorzystać fakt, że jesienią w porównaniu...
Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym
Konfitura z dyni nie jest trudna w przygotowaniu. Jej przyrządzenie zajmie Ci niewiele czasu, a gotowy przysmak wynagrodzi każdą straconą chwilę. Jednym z jego składników jest anyż, którego jednym z głównych producentów jest Hiszpania....
Risotto z pieczoną papryką
Risotto to bardzo popularna potrawa północnej kuchni włoskiej. Gotowana na wywarze mięsnym lub warzywnym dolewanym w trakcie przygotowywania ryżu.Wiele rodzajów risotto zawiera masło, wino oraz cebulę, czasem grzyby lub inne składniki. To jeden z...
Schab zapiekany z sosem grzybowym
Czas przygotowania: 90 minutIlość osób: 6
Składniki:1,5 kg schabu środkowego
1 opakowanie Sosu do pieczeni ciemnego Knorr
100 g suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
100 ml wytrawnego czerwonego wina
1...
Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku
Najbardziej jednak znana jest ze swego delikatnie słodkiego smaku, stanowiąc doskonałą bazę lub dodatek do rozgrzewających jesiennych dań oraz smacznych przekąsek i deserów.
Dynia - królowa jesieni
Dynia to jednoroczna roślina, która pochodzi z Ameryki Środkowej....
Gulasz z dynią – idealne danie na jesienne wieczory
Gulasz z dynią? A to nie wbrew przepisom? Nie! Chociaż to tradycyjne węgierskie danie w oryginale dobrze radzi sobie bez dyni, to dodanie tego pomarańczowego warzywa jest w stanie zupełnie odmienić tę potrawę. Jesień...
Sałatka z kurkami z grillowanym oscypkiem i żurawiną
„Oscypek to ser, który również świetnie nada się na grilla. Należy pamiętać, by przygotowywać go powoli, na rozgrzanym żarze. Dzięki temu, że jest to ser wcześniej wędzony, po dodatkowym podpieczeniu na ruszcie nabierze wyrazistego...
Biały krem z kurkami
Wrzesień to czas, w którym chętnie wybierane są owoce i warzywa sezonowe. Do najpopularniejszych z nich zaliczają się grzyby. Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach. Tym razem przedstawiamy je w wydaniu aksamitnego i...
Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią
Poniższy przepis na placuszki jest bardzo uniwersalny i świetnie nadaje się zarówno dla dużych i małych smakoszy. Placuszki świetnie smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. W wersji dla dorosłych wystarczy...
Tarta z leśnymi grzybami
Tarta z leśnymi grzybami to idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Rozgrzewający i aromatyczny posiłek z pewnością zasmakuje wszystkim fanom jesiennych smaków. Przepyszne połączenie jajek, sera oraz smacznych darów lasu w postaci grzybów...
Przepis na warzywno-mięsny gulasz z makaronem
Warzywno-mięsny gulasz w połączeniu z makaronem o kształcie ozdobnego kolanka jest smacznym i estetycznie wyglądającym pomysłem na obiad w gronie najbliższych. Przygotowując go, możesz być pewna, że posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom....
Czas na grzyby, czyli zupa z maślaków
Klasyczna i prosta zupa to także ta przygotowana z maślaków. Oto pyszne, rozgrzewające jesienne danie!
Składniki:1,5 l wody
Zupa grzybowa Knorr
1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
50 dag mrożonych maślaków
10 dag soi
...
Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Najlepszym przykładem nietuzinkowej jesiennej potrawy są patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną.
Składniki:4 duże patisony
2 szklanki...
Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym
Pieczony kurczak z dynią to doskonały pomysł na jesienny obiad. W połączeniu z wyrazistymi pomidorami, a także intrygującym masłem szałwiowym potrawa zachwyci bogactwem smaku i aromatu. Kurczak podczas pieczenia zachowuje swoje wartości odżywcze – jest...
Grzybowa carbonarra z żółtkiem
Czym jest grzybowa carbonarra?
Grzybowa carbonarra to jesienna odsłona tej klasycznej, dobrze znanej włoskiej pozycji. Żółtko, jak i reszta składników idealnie podsycają grzybowy smak, dając efekt naprawdę obłędnego smaku.Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów...