PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Bożonarodzeniowy łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

0
My szczególnie polecamy łososia, który pokryty sosem na bazie świeżego szpinaku i suszonych pomidorów stworzy danie w iście świątecznej odsłonie. Składniki:160 g Szpinaku młodego marki Eisberg łyżka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 100 ml...

Przepis na świąteczne pierniki

0
Przepis na te tradycyjne ciasteczka jest prosty i sprawdzony przez wiele pokoleń. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości i trochę miłości dodana do składników, aby uzyskać pyszne i aromatyczne pierniki. Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie...

Śledzie w sosie śmietanowo – koperkowym

0
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.Składniki:Śmietana 18% „Piątnica” 200g filety śledziowe, 6szt. majonez, 1 łyżka pęczek świeżego koperku cukier,  1 płaska łyżeczka sól, pieprz do smakuSposób wykonania:Filety śledziowe wymoczyć...

Jak przygotować zdrowe i smaczne dania na Święta?

0
Okres świąteczny to czas, w którym często pozwalamy sobie na więcej niż zazwyczaj. Słodycze, tłuste potrawy, większe porcje - to wszystko ma wpływ na nasze zdrowie. Potrawy obciążające żołądek mają negatywny wpływ na układ...

Gorąca czekolada z dodatkiem czerwonego wina

0
Składniki2/3 szklanki półsłodkich kawałków czekolady 2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina Kondoli Saperavi, Marani ½ szklanki mleka ½ szklanki zagęszczonego mleka 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) szczypta soli ½ łyżeczki ekstraktu z waniliiSposób przygotowaniaW...

Rozgrzewający gar, czyli gulasz warzywny

0
Marzymy, by w domu czekał na nas gorący obiad. Doskonale sprawdzą się w tej roli rozgrzewające gulasze – z mięsem i warzywami, takimi jak ziemniaki czy fasolka szparagowa, która jest bogata w cynk, selen...

Bałwanki, czyli zimowe przekąski!

0
Składniki:Kiełbasa (np. góralska JBB Bałdyga) Mini mozzarella Czarne oliwki Czerwona paprykaSposób przygotowania:Każdy bałwanek składa się z trzech mini mozzarelli oraz dwóch plasterków kiełbasy. Wszystkie części bałwanka nadziewamy na wykałaczki. Spód mini mozzarelli obcinamy...

Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym

0
 Dlatego w te dni przygotowujemy dania, które zachwycą naszych gości walorami kulinarnymi, jak i efektowną prezentacją. Co zatem przyrządzić, by nadać tym świętom niezwykły smak? Bonduelle inspiruje do przygotowania pysznych i oryginalnych potraw, pełnych...

Ziemniaki pieczone z jabłkiem prażonym, twarogiem i skwarkami

0
Niezwykłe pieczone ziemniaki z jabłkiem Chociaż ziemniaki kojarzą się nam raczej z nudnymi, niewyszukanymi daniami, to wcale nie musi tak być! Można je przygotować w wielu różnych odsłonach, nie tylko gotowane z koperkiem albo w...

Andrzejkowy przepis na pyszne serowe paluchy

0
Potrawy nieskomplikowane, łatwe w przyrządzeniu, a przede wszystkim smaczne! Andrzejki to doskonała okazja do spotkań z przyjaciółmi, wspólnych zabaw, a także eksperymentów w kuchni. Idealną propozycją na przyjęcie będą lekkie i pożywne przekąski typu...

Przepis na risotto z dynią

0
Przedstawiamy przepis na pyszne risotto z dynią! Składniki na jedną porcję:Dynia 200 g Szalotka 50 g Ryż arborrio 100 g Tymianek Wino białe 50 ml Odrobina oliwy Masło około 10 g Grana padano 60...

Gęś nadziewana kasztanami

0
Najbardziej rozsławione są oczywiście owoce pieczone w piekarniku bądź na grillu. Jedyne, o czym należy pamiętać, to by przed włożeniem na ogień naciąć głęboko wypukłe miejsce i ułożyć z niewielką ilością wody. Upieczone kasztany...

Pomidory faszerowane serem feta i szpinakiem

0
Niejeden dorosły pamięta z dzieciństwa brejowaty i mdły szpinak, rozgotowaną brukselkę i mało apetycznie pachnący kalafior. Sekret dobrego smaku tkwi w umiejętnie wykorzystanych przyprawach, które pomogą podkreślić i urozmaicić warzywne smaki, ale bez ich...
zapiekanka estońska

Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną

0
W jesienne dni często mamy ochotę na treściwe, pożywne dania, które nie wymagają zbyt wielu przygotowań. Do takich posiłków należą między innymi zapiekanki, które podstawą są kasze lub makarony. Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie...

Krwawa zupka z pajęczyną

0
Nie chcesz spędzić całego wieczoru w kuchni, ale chcesz zaskoczyć gości, prawda? Jeżeli opatrzyły Ci się już halloweenowe standardy, takie jak „paluchy wiedźmy” czy dyniowe muffinki przystrojone pająkami, mamy coś specjalnie dla Ciebie! Krwawa...

Ciekawe tematy

Uroda

Prosty sposób na wiosennie piękne usta

0
Gładkie i piękne usta są marzeniem wielu kobiet. Jednak nie zawsze wiedzą, jak przygotować je na wiosenne dni. Naskórek warg jest na tyle wrażliwy,...

Polecane