Kawa Davidoff – dobra do biura?
Podsumowanie:
Badania statystyczne pokazują, że Polacy wypijają rocznie duże ilości kawy i coraz chętniej wybierają kawę ziarnistą, jako tę o lepszej jakości.
Dobry ekspres w firmie to połowa sukcesu. Druga należy do kawy. Poświęć zatem odpowiednio...
Walentynkowe śniadanie ombre
Można także przyrządzić je rano, ponieważ zmiksowanie składników na poszczególne warstwy, zajmuje dosłownie chwilkę.Pyszne, zdrowe, a do tego różowe - danie idealne na walent ynki! Zaskocz swojego ukochanego lub umil sobie poranek pysznym śniadaniem.
Składniki...
Domowa pizza ze szparagami
Połączenie szparagów, gorgonzoli z pizzą to doskonały pomysł.
Składniki:
Ciasto (2 pizze): 250 g mąki pszennej
ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
7 g drożdży suszonych
...
Oczyszczający koktajl na karnawałowego kaca
Jedną z głównych przyczyn kaca jest odwodnienie (alkohol jest moczopędny) i zanieczyszczenia obecne w wielu napojach alkoholowych, które mogą sprawić, że poimprezowa forma o poranku może nie zaliczać się do najlepszych.
Jak sobie pomóc?
W...
Rozgrzewający bigos na zimne dni
Bigos najlepszy jest po kilku dniach odgrzewania. Podstawą jest kapusta. Reszta to kwestia tradycji i własnych przekonań. Istnieją nawet wersje wegetariańskie, choć dla wielu to niedopuszczalne. Podpowiadamy, jak przygotować pyszny bigos. Do wszystkich składników...
Sałatka z parówkami, kukurydzą i rzodkiewką
Idealnym składnikiem do imprezowych przekąsek będą parówki! Wbrew pozorom, mogą być głównym składnikiem zapiekanek, sałatek i potraw z ciasta francuskiego. Co więcej, ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Brzmi dobrze? Do dzieła!
Składniki:...
Smaki słonecznej Italii w Twoim domu
To wszystko sprawia, że słoneczna Italia co roku przyciąga rzesze turystów spragnionych nie tylko włoskich plaż, ale także wybornych, a zarazem bardzo prostych włoskich specjałów. O ich wyjątkowym smaku możemy przekonać się jednak bez...
Leczo z chorizo i kalmarów
W Polsce frutti di mare nadal dla wielu osób stanowią egzotyczną zagadkę. Dzieje się tak m.in. dlatego, że są one nieco trudniej dostępne. O ile zaopatrzenie się w mrożone krewetki nie stanowi problemu, to...
Przepis na spaghetti ze szpinakiem
Przedświąteczne szaleństwo w pełni! Szukamy prezentów, planujemy menu i domykamy ostatnie tematy w pracy by otrzymać wymarzony urlop, ale pamiętajmy by w tym biegu zjeść zdrowy i ciepły obiad, zamiast sięgać po bezwartościowe przekąski,...
Sprawdzony przepis na sos holenderski
Chociaż nazwa sugeruje co innego, sos holenderski pochodzi najprawdopodobniej z Francji. Kto by go jednak nie wymyślił, to jest on powodem bólu głowy niejednego kucharza. Dodatek ten, mimo że wcale nie wydaje się skomplikowany,...
Świąteczne marynaty do mięs – wyjątkowe przyprawy na wyjątkowy czas
To właśnie dzięki ich dodatkowi nawet najzwyklejsze mięsa zyskują niepowtarzalnego, wyrazistego smaku i aromatu, zachęcając każdego gościa do ich wypróbowania.
Czym właściwie są marynaty i skąd wzięły się w polskiej kuchni?
Marynaty do mięs z nazwy...
Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią
Każdy, nawet początkujący kucharz ma w swoim repertuarze danie popisowe. Taka potrawa jest prosta, ale efektowna i zawsze się udaje. Ważny jest pomysł i dobór wysokiej jakości składników. Delikatny kurczak z dynią i soczystą...
Krem szparagowy w towarzystwie orzechów i ziaren
Składniki:pęczek zielonych szparagów
pół litra bulionu warzywnego
1 cebula
100g Chrupiącej sałatki Bakalland
100g Migdałów Bakalland
150ml jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
sól, pieprz
szczypta kurkumySposób przygotowania:Szparagi myjemy, odcinamy...
Ciasto szpinakowe
Ciasto szpinakowe zachwyci Twoją żonę, siostrę, mamę czy przyjaciółkę. Oryginalny, przygotowany z sercem deser to także najlepszy pretekst, by w codziennym pędzie znaleźć czas na wspólne chwile.
Składniki:
Ciasto:200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
3...
Jesienna gęsta zupa – krem z makaronem i Pesto
W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję lub skrócić miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę. Jesiennym popołudniem wielką przyjemnością będzie przeniesienie się do słonecznej Italii – umożliwi to...