Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu – pyszne połączenie
Foodpairing to sztuka, która wymaga nie tylko ogromnej wiedzy, ale i zaawansowanych technik. Dlatego też najlepiej jest bazować na znanych i przetestowanych już zestawieniach. Propozycja na dziś to boczek z orzechami w karmelu.
Składniki na...
Pysznie, tanio i zdrowo – sałatka z gruszką
Sałatka z gruszką, orzechami i serem pleśniowym
Składniki:
1/3 gruszek z puszki
1 mix sałat
50 g sera z niebieską pleśnią
garść orzechów włoskich
2 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
6 łyżek z oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i układamy...
Polak – Węgier, dwa bratanki! Przepis na zupę z miasta Szeged
Węgierska zupa z miasta Szeged
Składniki:
200 g kiszonej kapusty
200 g karkówki lub łopatki wieprzowej
opakowanie Węgierskiej zupy gulaszowej Knorr
800 ml wody
2 cebule
100 g słoniny
łyżka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w centymetrowej wielkości kostkę,...
Włoskie smaki w Twojej kuchni, czyli przepis na makaron orkiszowy
Makaron orkiszowy z rukolą i mozzarellą w pomidorowo-kaparowym sosie
Składniki:
200 g makaronu orkiszowego
200 g piersi z kurczaka
opakowanie pomidorów pelatti z puszki
średnia cebula
150 g pieczarek
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g rukoli
opakowanie mini kulek mozzarelli
łyżka kaparów
Sposób przygotowania:
Makaron...
Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!
W obiadowej roli – sałatka z kurczakiem
Wstając rano, przeważnie nie mamy dużo czasu na przygotowanie posiłku do pracy. Rozwiązaniem może być szybka sałatka, która - dzięki dodatkowi mięsa - znakomicie sprawdzi się w roli...
Łosoś z chilli – przepis
Łosoś należy do jednej z najtłustszych ryb. Z tego powodu jest też łatwy do przyrządzenia, zarówno na grillu, patelni, jak i w piecu. Najlepiej jest go podawać w towarzystwie warzyw i cytryny. Podczas przygotowywania...
Odwdzięcz się! Czyli przygotuj pyszny sernik dla Mamy lub Babci
Sernik ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
mąka - 200 gramów
kostka do pieczenia - 125 gramów
żółtko jajka - 1 sztuka
cukier - 100 gramów
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
śmietana 18% - 1 łyżeczka
twaróg półtłusty lub tłusty, zmielony przynajmniej...
Kanapki z hummusem z bobu – idealna przekąska na lato!
Kanapki z pełnoziarnistego chleba tostowego z dodatkiem zielonego hummusu na bazie bobu to apetyczna propozycja na letnią przekąskę, zdrowe śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
bób świeży – 500 g
pasta tahini – 4-5 łyżek
czosnek – 2 ząbki
sok z...
Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem
Buraki wracają do łask, podawane już nie tylko jako dodatek do drugiego dania. Pieczone w piekarniku są doskonałym składnikiem lekkich sałatek. Kropką nad „i” w tej kompozycji będą orzechy i kawałki sera pleśniowego, którymi...
2. Zaskocz! Czyli słodka niespodzianka dla najbliższych
Tort marchewkowo-jabłkowy
Składniki:
2 średnie marchewki - 200 gramów
jabłko - 1 sztuka
sok z cytryny - 2 łyżki
kostka do pieczenia - 200 gramów
cukier - 200 gramów
cukier waniliowy - 15 gramów
sól - 1 szczypta
jajka - 3 sztuki
mąka pszenna...
Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka
Wystarczy kilka najprostszych składników oraz kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!
Składniki:
150 g buraków
3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
1 jajko
1 łyżka mąki...
Roszponką i awokado w sałatce?
Roszponkę poznaje się po drobnych liściach, a jej zaletą jest delikatny, lekko orzechowy smak. Dobrze komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi czy słodkimi owocami. „Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego...
Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady
Składniki:
kostka do pieczenia Kasia - 40 gramów
jajka (ogrzane przez 5 minut w ciepłej wodzie) - 6 sztuk
mąka tortowa - 160 gramów
drobny cukier lub cukier puder - 150 gramów
kakao - 10 łyżek
proszek do pieczenia - 1...
Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów
Znajdziemy w nich witaminę C i E, fosfor, wapń, kwas foliowy oraz błonnik. Szparagi pokochamy również za to, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Po odcięciu twardych końcówek białe szparagi należy delikatnie obrać, natomiast...
Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem
Danie z krewetkami? Wcale nie musi być skomplikowane! Na pewno nie z tym przepisem.
Składniki (4 porcje):
• 1 opakowanie ryżu dzikiego
• 800 g krewetek (waga przed obraniem)
• ok. 600 ml mleczka kokosowego
• 250 g pomidorów...