Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

Przepis na kurczaka z dynią i pomidorami
Przepis na kurczaka z dynią i pomidorami

Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po… kolorowe skarby jesieni! Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Wyjątkowa i pełna witamin – idealnie komponuje się z delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego.

W połączeniu z wyrazistymi pomidorami oraz intrygującym masłem szałwiowym, ta potrawa zachwyci bogactwem smaku i aromatu. Kurczak podczas pieczenia zachowuje swoje wartości odżywcze – jest to jedna z najzdrowszych i najlepszych sposobów przygotowania potraw. Zapachy przenikają się, kuszące pomidorki i dynia zachowują swój kształt, a roztopione, aromatyczne masło szałwiowe podkreśla wyjątkowy smak i kruchość kurczaka.  Jesień w kuchni może być bardzo kolorowa i promienna – rozsmakuj się w niej na dobre, a pokochasz tę porę roku!

Składniki:

– 1 cały Kurczak Zagrodowy
– 4 łyżki masła
– garść liści szałwii
– ½ łyżeczki soli
– 300 g dyni pokrojonej w kostkę
– 300 g pomidorków koktajlowych

marynata:

– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
– ½ łyżeczki pieprzu
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło
wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.