Ta pora roku emocjonuje szczególnie mocno zapalonych grzybiarzy, ale stanowi również niewyczerpane źródło inspiracji dla kulinarnych pasjonatów. Zdradzamy najlepsze przepisy szefa kuchni Knorr na dania z grzybami w roli głównej!
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki :
- 800 g ziemniaków
- 1 opakowanie Fixu Naturalnie Smaczne! Lasagne Knorr
- 200 g wędzonego boczku w kawałku
- 2 cebule
- 15 rydzów
- 250 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 1 oscypek
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, ugotuj je do miękkości oraz wystudź. Następnie pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, grzyby natomiast pokrój w plastry.
- Przesmaż w rondelku jedną sztukę posiekanej cebuli. Dodaj do niej śmietanę. Sos gotuj przez 3 minuty. Dopraw do smaku.
- Na suchej, rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony boczek, dodaj drugą posiekaną cebulę oraz grzyby i pieprz. Całość smaż przez chwilę. Wlej szklankę wody oraz dodaj Fix Naturalnie Smaczne! Lasagne Knorr. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień, a nastepnie gotuj jeszcze przez 5 minut. Wystudzone ziemniaki przełóż do miski, wlej przygotowany grzybowy sos z boczkiem, połowę śmietanowego sosu i wszystko razem wymieszaj.
- Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki polej pozostałym białym sosem oraz oprósz startym oscypkiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami świeżych ziół.