Zapiekanka z rydzami

Kurki, rydze, podgrzybki, maślaki czy szlachetne borowiki? To zaledwie garstka smakowitości, jakimi jesienią obdarowują nas polskie lasy.

Ta pora roku emocjonuje szczególnie mocno zapalonych grzybiarzy, ale stanowi również niewyczerpane źródło inspiracji dla kulinarnych pasjonatów. Zdradzamy najlepsze przepisy szefa kuchni Knorr na dania z grzybami w roli głównej!

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4

Składniki :

  • 800 g ziemniaków
  • 1 opakowanie Fixu Naturalnie Smaczne! Lasagne Knorr
  • 200 g wędzonego boczku w kawałku
  • 2 cebule
  • 15 rydzów
  • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 oscypek

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, ugotuj je do miękkości oraz wystudź. Następnie pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, grzyby natomiast pokrój w plastry.
  2. Przesmaż w rondelku jedną sztukę posiekanej cebuli. Dodaj do niej śmietanę. Sos gotuj przez 3 minuty. Dopraw do smaku.
  3. Na suchej, rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony boczek, dodaj drugą posiekaną cebulę oraz grzyby i pieprz. Całość smaż przez chwilę. Wlej szklankę wody oraz dodaj Fix Naturalnie Smaczne! Lasagne Knorr. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień, a nastepnie gotuj jeszcze przez 5 minut. Wystudzone ziemniaki przełóż do miski, wlej przygotowany grzybowy sos z boczkiem, połowę śmietanowego sosu i wszystko razem wymieszaj.
  4. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki polej pozostałym białym sosem oraz oprósz startym oscypkiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami świeżych ziół.