Ziemniaki grillowane zapiekane z boczkiem

Wspólna zabawa przy grillu stanie się niezapomnianym przeżyciem zarówno dla nas, jak również dla naszych dzieci, jeżeli odpowiednio wcześnie zadbamy o wszystkie szczegóły.

Ziemniaki grillowane zapiekane z boczkiem
Ziemniaki grillowane zapiekane z boczkiem

By jak najefektywniej wykorzystać wspólny czas, powinniśmy z wyprzedzeniem pomyśleć o idealnym menu, które przypadłoby do gustu naszym najmłodszym, a nam pozwoliło relaksować się czasem wolnym w gronie najbliższych.

Składniki:

  •     15 młodych ziemniaczków
  •     100 ml sosu czosnkowego
  •     3 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  •     15 plasterków boczku
  •     4 pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku
  •     2 strąki ostrej papryki chilli, pokrojonej w plastry
  •     1 spora gałązka rozmarynu, tylko igiełki
  •     3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz ze skórki ziemniaki.
  2. Wszystkie ziemniaki poprzecinaj wzdłuż. Umieść w ich środku po plasterku papryki, czosnku i kilku igiełkach rozmarynu.
  3. Przełóż ziemniaki do miski i polej je Ramą. Dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która doskonale doprawi danie i wszystko wymieszaj dokładnie.
  4. Zawiń w plaster boczku każdego przygotowanego ziemniaka i wrzuć na aluminiowej tacce na średnio rozgrzany ruszt z pokrywką i przez około 40 minut grilluj. Czas ten zależeć będzie od temperatury grilla. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie.
  5. Grillowane ziemniaki podawaj z sosem czosnkowym.

Życzymy smacznego!

Czas grillowy rozpoczęty. Co prawda aura robi psikusy i czasem pada lub jest chłodno, ale warto zaplanować grillowe przekąski. Ziemniaki to ulubione danie Polaków, zatem nie może ich zabraknąć również na grillu. A jeśli przełożymy boczkiem, zaznamy rozkoszy podniebienia. Boczek, chili, czosnek i ziemniaki w roli główniej. Zwykle kojarzą nam się z ogniskiem, ale z grilla również są bardzo smaczne.