15 minut z żurawiną amerykańską – przepisy

W weekend, każdy z nas marzy aby odpocząć. Szukamy wtedy rozwiązań, które do minimum zredukują czas, który musimy poświęcić na gotowanie.

poledwica z zurawina

Dla wszystkich, którzy nie lubią tracić czasu w kuchni przesyłamy kilka propozycji dań, których przygotowanie nie zajmie więcej, jak 15 minut.

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Składniki na 4 porcje:

  • 4 polędwice wołowe po 180 g każda
  • 80 g sera gorgonzola
  • 4 łyżeczki marynowanej zielonej papryki (ze słoika)
  • 80 g suszonych żurawin
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 300 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka stołowa zaprawki do sosu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Polędwice natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać olej i usmażyć na nim polędwice z obu stron.
2. Zdjąć z patelni polędwice. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać czerwone wino. Ser gorgonzola podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię. Dodać zieloną paprykę, a następnie doprawić solą i pieprzem. Polędwice włożyć ponownie na patelnię i dusić w sosie na wolnym ogniu przez 6-8 minut.
3. Zdjąć z patelni polędwice. Do sosu dodać zaprawkę i pozostawić na ogniu przez 1 minutę, mieszając. Dodać żurawiny, podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Podawać z zielonym groszkiem lub z liśćmi szpinaku i bagietką lub z gotowanymi ziemniakami.

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 397 kcal / 1668 kJ
Białko: 44,4 g
Tłuszcz: 18,9 g
Węglowodany: 11 g

 

Wpis znaleziono dzięki:

- Poędwica z żurawiną

- Przepis na obiad

- Danie mięsne