Biały pieprz zamiast czarnego, czy jako dodatek?

Biały pieprz zamiast czarnego, czy jako dodatek?

Pieprz to jedna z najbardziej popularnych przypraw. W średniowieczu był bardzo cenny – stanowił walutę płatniczą, a za jego sprowadzenie oferowano duże ilości złota. Pamiętajmy jednak, że oprócz czarnego pieprzu, w kuchni mamy do dyspozycji też biały, czerwony i zielony.

Biały jest otrzymywany poprzez moczenie i następnie suszenie dojrzałych owoców pieprzu. Jest bardziej subtelny i delikatny w smaku, dlatego pasuje do lekkich sałatek. Biały pieprz będzie świetnym składnikiem sosu sałatkowego do kompozycji z cykorią, rzodkiewką, ogórkiem i mieszanką sałat:

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Składniki:

  • cykoria
  • Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne! Knorr
  • 3 garście mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
  • pęczek rzodkiewki
  • pół świeżego ogórka
  • garść kiełków słonecznika
  • 6 jajek przepiórczych
  • pęczek szczypioru od dymki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos dla nadania niezwykłego smaku – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min.), wystudź i obierz.
Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku
Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.