Budyń jaglany na dobry początek dnia

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio zbilansowane, bogate w błonnik pomaga regulować apetyt w trakcie całego dnia, dzięki czemu nie grożą nam nagłe i nieprzyjemne ataki głodu. Dodatkowo pomoże nam ono osiągnąć pełnię naszych możliwości intelektualnych oraz sił fizycznych. Wszyscy wiemy, dlaczego regularne jedzenie śniadań jest tak ważne, jednak często brakuje nam pomysłów na szybkie i pożywne posiłki.

Budyń jaglany
Budyń jaglany

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (2 szklanki ugotowanej)
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego w wersji wegańskiej)
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • Wanilia z 1/2 laski
  • Owoce świeże lub suszone wg. preferencji
  • Dodatkowo: 1 szklanka soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę wsypać do rondelka i wypłukać dwa razy gorącą wodą.
  2. Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować.
  3. Gotować przez ok. 10 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn.
  4. Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu, ziarenka wanilii i długo oraz cierpliwie miksować aż powstanie gładki mus.
  5. Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć ulubione owoce. Podawać ze szklanką soku pomarańczowego.