Jesienny pudding chlebowy z gruszką i żurawiną

Ciągły pośpiech w pracy, domowych obowiązkach, ale też w jedzeniu starajmy się choć czasem zamienić na delektowanie się chwilą. Jak to zrobić? Zamiast naprędce przygotowanej w domu kanapki czy fast foodów w pracy, rozpocznijmy dzień, rozkoszując się pożywnym śniadaniem na ciepło.

Jesienny pudding chlebowy z gruszką i żurawiną

Prawdziwym rarytasem będzie zapiekany pudding na bazie chleba tostowego, z dodatkiem żurawiny, gruszki i syropu klonowego. Taki posiłek przygotujemy w kilka chwil, a z pewnością wprawi nas w dobry nastrój i doda energii na cały dzień.

Składniki:

  • chleb tostowy pszenny 200 g
  • żółtka jaj – 3
  • suszona żurawina – 50 g
  • dojrzałe gruszki – 3 sztuki
  • mleko – 250 ml
  • woda – ok. 100 ml
  • masło – 20 g
  • cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
  • syrop klonowy – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę w miseczce zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia. Chleb tostowy pokroić w kostkę.
  2. Gruszkę obrać i też pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, żółtka jaj, cukier wanilinowy i syrop klonowy i podgrzewać na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu aż zalewa zgęstnieje.
  3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę kostek chleba tostowego, wylać połowę zgęstniałej masy jajeczno-mlecznej, posypać częścią żurawiny i gruszki.
  4. Ułożyć drugą warstwę chleba, posypać resztą żurawiny i gruszki. Pudding zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut aż masą się zetnie. Podawać na ciepło!