Kuchnia Dantego. Alfredo Boscolo i Leonardo Masi

Niezwykły włoski duet prezentuje nietuzinkową książkę kulinarną.

Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Kuchnia Dantego Alfredo Boscolo i Leonardo Masiego to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i ciętych ripost. Książka zainspirowana przez Pawła Bravo z ilustracjami Agnieszki Żelewskiej ukazuje się nakładem Wydawnictwa Nisza.

Alfredo i Leonardo, wenecjanin i florentczyk, jeden z doktoratem z historii Europy, drugi doktor polonistyki i absolwent  konserwatorium. Trafili do Polski dawno temu dzięki programowi Erasmus. Nadal zdarza im się rozprawiać o Dantem, jak za czasów studenckich, kiedy używali tej sztuczki do podrywania dziewczyn. A że pasjonuje ich gotowanie, wymyślili nowy rytuał gastrokulturalny nazwany Kuchnią Dantego: gotują dla publiczności i w trakcie recytują Boską komedię po włosku i po polsku. Pewnego dnia, kiedy szukali pomocnika na zmywak, zjawił się Paweł, pismak wędrowny, autor kulinarnych felietonów w „Tygodniku Powszechnym”. Żeby wymigać się od ciężkiej roboty przy garach, namówił ich, aby spisali swoją przygodę.  Tak właśnie powstała książkowa wersja Kuchni Dantego.

 Uwaga! Podczas lektury trudno opanować wzrost apetytu!