Przepis na chrupiące ruloniki ze szpinakiem i migdałami!

Po długiej i ponurej zimie wreszcie przyszedł czas na wyczekiwaną przez wszystkich wiosnę. Rozkwitające pąki na drzewach i śpiew ptaków zwiastują pozytywną aurę i coraz piękniejszą pogodę.

unnamed
Powitaj wiosnę lekką przekąską!

Wiosna śmiało wkracza również do naszej kuchni, która staje się lżejsza i bardziej kolorowa. Wraz z marką Siesta, podpowiadamy, jak przygotować idealną wiosenną przekąskę – chrupiące ruloniki szpinakowo-migdałowe.

Wiosna na talerzu to więcej świeżych warzyw, kolorów, aromatów i witamin. Taka pozytywna kuchnia zachęca do delektowania się nowymi, lekkimi smakami, których poszukujemy po ciężkim, zimowym menu. Chrupiące ruloniki można przygotować w mniej niż pół godziny, dlatego są doskonałą propozycją na drugie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Wypełnione soczystym szpinakiem, aksamitnym serem i chrupiącymi płatkami migdałów, zaskakują bogactwem smaków i wartości odżywczych. Szpinak bogaty jest w żelazo i witaminę C, których niedobór po zimie należy uzupełnić. Z kolei migdały o świetne źródło witamin E, B2 i błonnika, który reguluje przemianę materii i daje poczucie lekkości. Wiele cennych składników, bogactwo smaku świeżych warzyw, aromatycznych przypraw i bakalii, a także apetyczna, pełna słońca kolorystyka sprawiają, że ruloniki stają się idealną przekąską na przywitanie wiosny!

Przekąska ze szpinakiem i migdałami

Składniki:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 20 g pomidorków koktajlowych
  • 10 plasterków żółtego sera
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeża natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia
  • Płatki migdałowe
  • Pieprz czarny mielony
  • Bazylia
  • Czosnek mielony

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj i osusz.
  2. Pomidorki umyj, osusz, pokrój w ćwiartki.
  3. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Płatki migdałowe pokrusz.
  4. Składniki połącz, polej oliwą i sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem czarnym mielonym, bazylią i mielonym czosnkiem.
  5. Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w letniej wodzie, a następnie osusz.
  6. Układaj na nim plasterek sera i małą porcję szpinaku.
  7. Zwijaj dokładnie, ciasno zawijając boki do środka.
  8. Smaż na mocno rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.
  9. Odkładaj na papierowy ręcznik i osusz z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

 

Wpis znaleziono dzięki:

- Przekąska ze szpinakiem i migdałami

- Wiosenny przepis

- Przekąska