Ribollita z jarmużem i aldamerem

Dzięki pierwszym przymrozkom jarmuż utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.

Ribollita z jarmużem i aldamerem

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • ½ selera naciowego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy do zupy i 3 do grzanek
  • 3 ziemniaki
  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • ok. 2 l wody
  • sól, płatki chili, świeży rozmaryn, tymianek do smaku
  • 5-6 liści jarmużu
  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego Aldamer

Sposób przygotowania:

  1.  Marchew należy pokroić w półkrążki, cebulę w kostkę, a seler w cząstki i wszystko chwilę podsmażyć na oliwie.
  2.  Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wodę, posolić i wszystko gotować do miękkości.
  3. Dodać fasolę, pokrojony jarmuż pozostałe przyprawy i całość zagotować.
  4. Pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na jasnozłoty kolor na dwóch łyżkach oliwy, wyciągnąć i dodać do zupy.
  5. Chleb poszarpać na niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie czosnkowej.
  6. Gotową zupę rozlać do miseczek, posypać starkowanym na grubym oczku aldamerem i czosnkowymi grzankami.