Schab pieczony z grzybami i szpinakiem

W kuchni staropolskiej grzyby bardzo często towarzyszyły daniom mięsnym. Znakomicie komponują się bowiem z wieloma rodzajami mięsa – od wieprzowiny (karkówka, schab, łopatka) po kurczaka czy indyka.

Schab pieczony z grzybami i szpinakiem

Do tego typu dań świetnie pasują zarówno świeże, jak i suszone grzyby. Schab z farszem z dodatkiem prawdziwków nabierze jesiennej szlachetności.

Składniki:

  • 600 g schabu wieprzowego bez kości
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 4 prawdziwki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie cienkim długim nożem zrób otwór wzdłuż schabu.
  2. Żeby mięso było dobrze przyprawione, posyp je przyprawą Knorr i natrzyj dłonią.
  3. Szpinak odciśnij z wody. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, przesmaż na oliwie i dodaj pokrojone w plastry grzyby. Następnie dodaj szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku i odstaw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę bułki tartej.
  4. Przygotowanym farszem napełnij mięso, następnie zawiń ściśle w folię aluminiową i obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub ziemniakami.

Wpis znaleziono dzięki:

- Grzyby

- Szpinak

- Schab