Weź to na chłodno! Chłodnik z zielonych ogórków

Czas na chłodniki! Szybkie, proste w przygotowaniu, przynoszą chwilę ochłody i orzeźwienia.

Weź to na chłodno! Chłodnik z zielonych ogórków

Składniki:

  • 2 ogórki
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 Bulionetka warzywna (np. Knorr)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koperku
  • 115 g orzechów włoskich
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta mielonego pieprzu czarnego z Wietnamu (np. Knorr)
  • 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Bulionetkę zagotuj z 400 ml wody. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
  3. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.
  4. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.
  5. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny.
  6. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.

Wpis znaleziono dzięki:

- Chłodnik

- Kuchnia

- Przepisy