Wykwintnie na lunch, czyli słoik ze szparagami

Pomysł na szparagi? Doskonałe do sałatek, makaronów, pizzy, a nawet jajecznicy! Świetnie odnajdą się także w sałatkach. W połączeniu z rukolą i truskawkami stworzą wyjątkową kompozycję – idealną na lunch. Składniki miesza się z przygotowanym wcześniej dressingiem na bazie sosu sałatkowego Truskawka z chilli Naturalnie Smaczne Knorr. „Przełóżmy je do miski i posypmy uprażonymi kawałkami szynki oraz parmezanem. Z wierzchu polejmy kremem balsamicznym. Do sałatki można dodać prażone migdały” – radzi Piotr Murawski.

Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami

Składniki:

  • 200 g rukoli
  • pęczek białych szparagów
  • Sos sałatkowy Truskawkowy z chili Naturalnie Smaczne Knorr
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g truskawek
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 100 g sera parmezan
  • krem balsamiczny do podania

Sposób przygotowania:

1. Szparagi obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w kawałki o długości 3 cm. Ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Wystudź.
2. Wyciśnij sok z dwóch cytryn i podziel go na dwie części. Do jednej części soku dodaj szklankę wody i dwie łyżki cukru, a następnie w powstałej w ten sposób zalewie umieść ugotowane szparagi na co najmniej jeden dzień. Drugą cześć soku połącz z oliwą i sosem sałatkowym.
3. Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, przełóż ją na tacę z pieca wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na około 10 minut.
4. Ser parmezan pokrój w cienkie plasterki i pokrusz, a truskawki przetnij na pół.
5. Rukolę, truskawki i marynowane szparagi wymieszaj z dressingiem na bazie Sosu sałatkowego Truskawka z chili Knorr, aby nadać kompozycji niezwykły smak. Przełóż do miski i posyp uprażonymi kawałkami szynki, następnie serem parmezan, a na koniec polej z wierzchu kremem balsamicznym.