
Niedobór witaminy D u dzieci to bardzo częsty przypadek. Zima to czas, w którym organizm szczególnie potrzebuje dodatkowego wsparcia i dbania o odpowiedni czynnik substancji. Biorąc pod uwagę, że witamina D odgrywa istotną rolę we wchłanianiu wapnia z pożywienia i jest potrzebny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci, powinniśmy zadbać o dostarczenie go również w pożywieniu.
„Witamina D uczestniczy m.in. w gospodarce wapniowo-fosforanowej i, co za tym idzie, odpowiada za prawidłowy metabolizm tkanki kostnej. Odpowiednia jej ilość jest szczególnie ważna w przypadku dzieci, których układ kostny jest na etapie szybkiego wzrostu. Prawidłowa podaż witaminy D sprzyja budowie mocnych kości, między innymi dlatego, że jej obecność pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia, głównego budulca kości. Oczywiście bardzo ważna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Witamina D może być jednak trudna do pozyskania, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na produkty naturalnie w nią bogate i te dodatkowo wzbogacane, szczególnie w okresie od jesieni aż do wiosny” mówi dietetyk Karolina Jaworska.

Według ogólnopolskich badań żywieniowych na grupie dzieci w wieku 4 lat, 2007r. niedobory witaminy D w diecie dotyczą 98% małych Polaków, a dostarczenie jej w wymaganej ilości podczas mało słonecznych miesięcy może być sporym wyzwaniem. Warto wprowadzić do codziennego jadłospisu źródła tego cennego składnika, który znajduje się m.in. w tłustych rybach morskich, olejach rybnych czy jajach, a także produkty dodatkowo wzbogacane w witaminę D, jak jogurty czy serki.