Krewetkowa przystawka

krewetkowa przystawka

Krewetka zakrapiana specjalną polewą Glassa Gastronomica Ponti smakuje wyśmienicie. Powstaje na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest gęsta, w smaku słodko kwaśna i świetnie nadaje się do mięs, sera, czy warzyw.

Składniki na 4 porcje:

  •  600 g obranych krewetek
  •  1 cukinia
  •  1 główka cykorii sałatkowej
  •  1 ząbek czosnku
  •  4 łyżki orzeszków pini
  •  4 łyżki rodzynek
  •  Glassa Gastronomica Ponti na bazie octu balsamicznego z Modeny
  •  płatki chilli (opcjonalnie)
  •  natka pietruszki (opcjonalnie)
  •  oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  •  sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Namocz rodzynki w zimnej wodzie. Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i dodaj do niego krewetki. Dopraw je pieprzem i solą, a na koniec pokrop Glassą z octem balsamicznym z Modeny. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź jej zawartość. Oddziel 12 zewnętrznych, większych liści cykorii, a resztę posiekaj i wrzuć do miski. Następnie dorzuć do niej pokrojoną w cienkie paski cukinię, orzeszki pini, odcedzone rodzynki i krewetki. Całość pokrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Sałatkę podawaj na większych liściach cykorii i serwuj gościom.

Wpis znaleziono dzięki:

- Orzeszki pini

- Przepis na krewetkę

- Przystawki