Sprawdzony przepis na sos holenderski
Chociaż nazwa sugeruje co innego, sos holenderski pochodzi najprawdopodobniej z Francji. Kto by go jednak nie wymyślił, to jest on powodem bólu głowy niejednego kucharza. Dodatek ten, mimo że wcale nie wydaje się skomplikowany,...
Gorąca czekolada na chłodne dni
Czekolada, produkowana z masła i miazgi kakaowej oraz dodatków słodzących, znana jest od wieków. Choć twierdzi się, że ziarna kakaowca przywędrowały do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, dopiero w XVII wieku opracowano pierwszą recepturę...
Świąteczne marynaty do mięs – wyjątkowe przyprawy na wyjątkowy czas
To właśnie dzięki ich dodatkowi nawet najzwyklejsze mięsa zyskują niepowtarzalnego, wyrazistego smaku i aromatu, zachęcając każdego gościa do ich wypróbowania.
Czym właściwie są marynaty i skąd wzięły się w polskiej kuchni?
Marynaty do mięs z nazwy...
Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią
Każdy, nawet początkujący kucharz ma w swoim repertuarze danie popisowe. Taka potrawa jest prosta, ale efektowna i zawsze się udaje. Ważny jest pomysł i dobór wysokiej jakości składników. Delikatny kurczak z dynią i soczystą...
Krem szparagowy w towarzystwie orzechów i ziaren
Składniki:pęczek zielonych szparagów
pół litra bulionu warzywnego
1 cebula
100g Chrupiącej sałatki Bakalland
100g Migdałów Bakalland
150ml jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
sól, pieprz
szczypta kurkumySposób przygotowania:Szparagi myjemy, odcinamy...
Ciasto szpinakowe
Ciasto szpinakowe zachwyci Twoją żonę, siostrę, mamę czy przyjaciółkę. Oryginalny, przygotowany z sercem deser to także najlepszy pretekst, by w codziennym pędzie znaleźć czas na wspólne chwile.
Składniki:
Ciasto:200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
3...
Schabowy, pizza, a może słodycze? Na co najczęściej mają ochotę Polacy?
Chyba każdy z nas obudził się kiedyś z myślą o tej jednej, wymarzonej potrawie - rozgrzewającym rosole, pierogach jak u babci czy wykwintnym sushi. Pech sprawia jednak, że najczęściej w takich sytuacjach lodówka świeci...
Jesienna gęsta zupa – krem z makaronem i Pesto
W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję lub skrócić miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę. Jesiennym popołudniem wielką przyjemnością będzie przeniesienie się do słonecznej Italii – umożliwi to...
Warzywa zapiekane w piekarniku
Eleganckie szparagi goszczą na naszych stołach stosunkowo krótko, bo od początku maja do połowy lipca. Uchodzą za wykwintne warzywa przez co nieczęsto je spożywamy. To jednak wielki błąd, ponieważ są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate...
Paluszki warzywne z dipem oliwkowym
Dip oliwkowy do warzyw ładnie kontrastuje z gotowanymi krewetkami; można też ugotowane mule wyjąć ze skorupek, wymieszać z dipem i z powrotem.
Składniki:zielone oliwki - ½ szklanki
oliwa z oliwek – 2 łyżki
świeża...
Jak zrobić pierogi idealne?
Ciasto na pierogi i farsz to podstawa dania. Poniżej kilka przydatnych porad, dzięki którym zrobimy perfekcyjne pierogi.
Ciasto na pierogi
Przyrządzimy je z mąki, soli i wody lub mleka. Pamiętajmy, by płynne składniki były ciepłe lub...
Słodkie skarby ziemi – nowe odsłony kultowej czekolady
Terravita to ekspert w dostarczaniu przyjemności. Właśnie dlatego marka zaprezentowała swoje produkty w zupełnie odmienionej odsłonie. Oto nowa Terravita - słodkie skarby ziemi!
Natura i jej owoce
Bogaty, różnorodny i kuszący. Oto świat czekolady. Obietnica słodkich...
Wyśmienite jogurtowe lody z truskawkowym musem i borówkami
Jogurtowe lody na patyku z truskawkowym musem i borówkami są zdrową propozycją dla osób, które uwielbiają słodkości. Dzięki naturalnemu składowi będą mogli po nie sięgnąć nie tylko dorośli, ale również dzieci, które jak wiadomo...
Margaryna czy masło? Co jest zdrowsze?
Margaryna i masło - czym się różnią?MasłoMasło to produkt mleczny wytwarzany z ubijanego mleka lub śmietany. Proces ubijania oddziela tłuszcz maślany (ciała stałe) od maślanki (płynu). Najczęściej kupowane przez nas masło powstaje z...
Pyszny makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem
Makaron zapiekany w dyni to przepyszne, jesienne danie. Oprócz królowej tej pory roku, znajdziemy w nim kurczaka, pora, ser i mnóstwo ziół, które nadadzą potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Szałwia jest znana ze swoich właściwości...