Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami
Zapiekanka makaronowa jest prostym i szybkim sposobem na przyrządzenie wyśmienitego dania. Łatwość w doborze składników pozwala na przygotowywanie posiłków, w których możesz wykorzystać sezonowe produkty. Tym razem będą to dynia i grzyby, ale w...
Spaghetti z dynią! Pomysł na jesienny obiad
Ten makaron jest zaskakujący, lekko pikantny i aksamitny zarazem. Spaghetti z dynią to szybka w przygotowaniu, sycąca potrawa, która w jesienne popołudnia doda energii i przeniesie choć na chwilę w gorące, śródziemnomorskie klimaty.
Składniki: ...
Zapiekanka z tuńczykiem i dynią
Dynia to cenne źródło składników odżywczych, pozytywnie wpływających na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Ważne jednak, by w sklepie dokonać dobrego wyboru. Warto obejrzeć jej skórkę, która powinna być nieuszkodzona i twarda. Natomiast po postukaniu...
Włoska Sałatka z kurczakiem wędzonym
Składniki:150 g kurczaka wędzonego
Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
3 garstki rukoli
4 liście raddichio
2 łyżki żurawiny suszonej
łyżka orzechów włoskich
4 kromki pieczywa tostowego
3 łyżki soku z cytryny
6...
Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią
„Przyrządzenie dania zacznij od usmażenia naleśników. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z grubym dnem. Cukinię połącz z gorgonzolą. Możesz ewentualnie zamienić ją na inny ser – najlepiej sprawdzi się ricotta lub wyraziste...
Włoska sałatka z cukinią
Dziś pyszny przepis na sałatkę z cukinią oraz łososiem! Dobry wybór na lunch.
Składniki:cukinia
opakowanie sosu (np. sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem)
250 g fileta z łososia
3 garście roszponki
2 łyżki zielonych...
Marynowany bakłażan z miętową nutą
Marynowany bakłażan z miętową nutą to dobry pomysł na jesień. W spiżarniach górują przede wszystkim słoiki z ogórkami - kwaszonymi, korniszonami i takich, które są zatopione w różnorodnych zalewach. To samo można zrobić z...
Tosty z domowym ketchupem z cukinii
Możliwości przygotowania pysznych, roślinnych posiłków jest całe
mnóstwo! Pasty, zupy, pizze, tosty, kanapki, a nawet kotlety – w wegańskim wydaniu na pewno się udadzą i będą smakować wyśmienicie.Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4
Składniki: 1 opakowanie...
Kolorowe i pachnące, czyli przepis na leczo idealne
Charakterystyczny smak tego przysmaku zawdzięcza się sproszkowanej papryce. Na Węgrzech potrawa ta serwowana jest częściej jako dodatek do mięsa niż podawane solo. Na gruncie polskim przyjęła się znakomicie, jednakże w nieco innej odsłonie –...
Wegetariańskie burgery z dynią
Zbliża się spotkanie w gronie przyjaciół, a Ty nie wiesz co przygotować na kolację? Wypróbuj przepis na wegetariańskie burgery z dynią. Jesienią dynie można znaleźć niemal wszędzie, a ich instrukcja obsługi jest niezwykle prosta....
Bigos z cukinii
Cukinia to doskonały składnik aromatycznych sosów. Przygotowując obiad, sięgnijmy po klasykę w wersji fusion. Gotowi na bigos z dodatkiem cukinii? Palce lizać!
Składniki:800 g cukinii
1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
200 g kiełbasy zwyczajnej
100...
Grzybowe risotto z kurczakiem
Dania z grzybami to domena nie tylko kuchni polskiej. W każdym kraju grzyby stanowią bardzo ważny składnik menu, przede wszystkim dzięki ich łatwej dostępności, uniwersalnemu zastosowaniu i bogatemu aromatowi. W naszej tradycji na grzybach opieramy wiele...
Jesienny krem pomidorowy z dodatkiem batatów
Krem pomidorowy jest świetną propozycją na rozgrzewającą, jesienną zupę. Możesz dodać do niej sezonową dynię, ale ciekawym dodatkiem będą "słodkie ziemniaki", czyli bataty. Dzięki nim zupa nie tylko nabierze intensywniejszego koloru, ale zyska także...
Pyszna zupa grzybowo-owocowa
Zupa owocowo-grzybowa jest bardzo prosta w wykonaniu i pozwala na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Soczyste jabłka oprócz nadania smaku, pięknie udekorują talerz, dzięki czemu danie będzie wyglądało jeszcze lepiej.
Zupa owocowo-grzybowa
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość...
Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim
Jesień to końcówka sezonu grzybowego, dlatego warto po raz ostatni przed zimą spróbować przepisu na grzyby. Delikatne listki tymianku przepysznie uzupełnią zapiekane pod ciastem francuskim kurki.
Składniki:200 g świeżych kurek
1 łyżka masła
200...