Przepis na tosty z domowym pesto według Moniki Mrozowskiej
Zielona porcja zdrowia doda energii na cały dzień tobie i najmłodszym, bo nie zapominajmy, że to oni są największymi fanami tostów!
Składniki / 4 tosty
4 plasterki sera Hochland Tost
8 kromek chleba razowego tostowego
domowe pesto:
1 ząbek...
Sernik z idealną polewą
Miłośnicy świątecznych wypieków już przygotowują się do grudniowego szaleństwa w kuchni kompletując różnorodne gadżety, akcesoria, foremki i dodatki do zdobienia ciasteczek, muffinek i ciast by zachwycić gości różnorodnością domowych deserów.
Na uczcie nie może zabraknąć...
Przepis na halibuta, konfitowane jaja i coppa
Dziś mamy przepis dla kulinarnych smakoszów. Zdecydowanie więcej pracy niż zazwyczaj jednak możesz być pewna, że takim daniem zachwycisz nawet najwybredniejszego gościa!
Składniki:
2 filety halibuta po 150 g
2 łyżki oleju roślinnego
½ łyżeczki soli kuchennej
25 g...
Deser hiszpański – Churros con chocolate
Churros to tradycyjne, ala ciasto hiszpańskie, mające kształt długiego patyczka. Zjadane na śniadanie, albo samo, albo zamaczane w płynnej czekoladzie.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom : Średni
Składniki:
500 g mąki pszennej
500 ml wody
3 łyżeczki deserowe oliwy z...
Halloween dla dużych i małych! Przepisy idealne na imprezę
Halloween bliża się wielkimi krokami. Zaskocz gości przygotowując nietypowe przekąski i oryginalne dekoracje. Poniżej kilka inspiracji, które urozmaicą ten wieczór!
„Deser z koszmaru”
Słodkie babeczki to podstawa każdej imprezy. Jednak może tym razem warto zrezygnować z klasycznych...
Zdrowe jedzenie może być smaczne. Rady Karola Okrasy
– Jeszcze do niedawna panowało takie przekonanie, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne, na pewno niesmaczne i wręcz musimy się katować, żeby schudnąć. Ja co najmniej od 16 lat staram się udowadniać, że zdrowe może być...
5 potraw, które dostarczą Ci ostrrrych wrażeń
1. Koktajl krewetkowy ze szczyptą ognia
Iście piekielne danie, które można zjeść tylko w stanie India (w USA). Potrawa w swoim składzie nie zawiera ani odrobiny papryczki chili. Zatem, skąd się bierze jego pikantny smak?...
Kuchnia pachnąca grzybami – kremowe risotto z grzybami
Miłośnicy grzybobrania już ruszyli do lasów! Jesień zachęca do wędrówek po rodzimych lasach i odkrywania nowych szlaków. To świetna okazja by połączyć przyjemne z pożytecznym, zadbać o zdrowie, znaleźć nową pasję, ale i zainspirować...
Kasza jęczmienna z kurkami i grillowana polędwiczka wieprzowa z sosem z portwein’a
W Polsce kasze cieszą się popularnością od stuleci, kiedy to znajdowały swoje miejsce na stole zarówno osób bogatych, jak i biednych. Dzięki swojej zawartości węglowodanów złożonych oraz błonnika są idealne dla osób dbających o...
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym
Lato się skończyło, ale nie należy się zanadto smucić z tego powodu. Jesień to bowiem całkowicie nowe wyzwania kulinarne i prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Po sezonie urlopowym przyjemnie zaszyć się w kuchni...
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
Nieprzypadkowo "Dzień Śliwki" obchodzony jest 23 września, a więc pierwszego dnia astronomicznej jesieni. Choć pierwsi przedstawiciele tych owoców pojawiają się już na początku lata, to ich aromat kojarzony jest z późniejszą porą roku. Dzieje...
Pyszna kukurydza z sałatą i boczkiem
Przełom lata i jesieni to okres obfitości. To właśnie teraz następuje "wysyp" większości warzyw i owoców. Wszystkie te produkty właśnie teraz są najświeższe, najbardziej wartościowe i - przeważnie - najtańsze. Warto korzystać z tego...
Sprawdź przepis na schab z fioletowym kalafiorem!
Kto boi się nowości, będzie musiał zweryfikować swoje poglądy. Przynajmniej w kwestii rzadszych odmian kalafiorów. Właśnie dzięki ich kolorowi zawierają dużo składników korzystnych dla naszego organizmu, bo w tych naturalnych barwnikach znajdują się dodatkowe...
Omlet czekoladowy z truskawkami
Bywa, że brakuje nam czasu na spędzanie go w kuchni przy kuchence. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na szybkie i pyszne śniadanie! Omlet czekoladowy to idealny posiłek na rozpoczęcie dnia.
Składniki (porcja na 1...
Niepopularne organy – serca, nerki i ogony, czyli powrót do przeszłości
Pomimo coraz większej popularności, podroby utożsamiane są przez wielu Polaków z kuchnią PRL-u i posiłkami gorszej kategorii. Szefowie kuchni robią wiele, aby to zmienić. Skąd w naszych głowach negatywne konotacje i jakie argumenty przemawiają...