Aromatyczny relaks przy filiżance herbaty Lipton
Teraz takie chwile mogą być jeszcze przyjemniejsze dzięki nowym herbatom aromatyzowanym Lipton. Wyróżnia je nie tylko wyborna jakość, ale także oryginalne smaki.Z badań wynika, że przeciętny konsument wypija codziennie 9 filiżanek herbaty. Co więcej,...
Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem
Ryby, podobnie jak barszcz z uszkami, kapusta czy pierogi z grzybami to absolutna podstawa wigilijnej
kolacji, a do grona najpopularniejszych należą karp i śledzie. Jak je przyrządzić, aby nadać tym
świątecznym potrawom zupełnie nowego smaku i...
Przepis na pyszny świąteczny piernik
Przepis idealny na długie zimowe wieczory.Składniki:1 szklanka mocnego naparu herbaty Chwila przy kominku od Czas na Herbatę
3 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru (lub do smaku)
5 jajek (L)
2 łyżeczki sody
przyprawa do pierników3...
Zupa piernikowa – Moczka
Można ją serwować rzadką lub gęstą jak budyń. Moczka doczekała się bardzo wielu odsłon, które różnią się głównie dodatkami, jednak podstawą zupy zawsze jest dobry, aromatyczny piernik. Zupę można przygotować zarówno z piernika jak...
Spaghetti alla Carbonara
Szukasz sposobu na bardzo szybki i pyszny obiad? Jeśli tak to mamy dla Ciebie doskonały przepis. Spaghetti Carbonara to pyszne danie z makaronu, które przygotujesz w 10 minut!Składniki dla 4 osób:350g makaronu spaghetti Arrighi
150...
Piernik i kremówka papieska propozycją na święta
Nic tak nie koi zmysłów i nie przypomina radosnych chwil dzieciństwa jak zapach świątecznych wypieków. Wie o tym marka Gellwe, która od ponad 30 lat gości na polskich stołach.
Nieodłącznym elementem świątecznej tradycji jest piernik...
Karp w szarym sosie z bakaliami
Jako bazę można wykorzystać Esencję do sosu cebulowego Knorr, która wzbogaci smak i zagwarantuje idealną konsystencję.Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3Składniki:świeży karp – 1,5 kg
ziele angielskie - 2 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
cebule, średnie...
Pierogi z marcepanem i śliwką kalifornijską
Polacy kochają pierogi. To podstawowe danie, które znajduje się niemal na każdym wigilijnym stole. Podajemy niebanalny przepis, który zachwyci Twoich gości!Składniki:
Na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ 550)
Ok. 150 ml ciepłej wody
Szczypta soliNa farsz:150 g...
Królik w winie ze śliwką kalifornijską
Do Wigilii pozostało już tylko 15 dni! Z okazji przedstawiamy propozycję świątecznego królika w winie autorstwa Marietty Mareckiej. Składniki:1 tuszka królika
4 łyżki masła
Kilka gałązek tymianku
4 listki szałwii
200 g śliwek kalifornijskich
Sól, pieprz
4-5 szalotek
2 ząbki czosnku
1...
Przepis z brukselką w roli głównej
Kapusta warzywna brukselska powszechnie znana jest pod zdrobniałą nazwą "brukselka". Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Dokonano tego właśnie w Belgii, której Bruksela jest stolicą. Uprawiana od XVII wieku zdążyła kulinarnie podbić wiele...
#OdCiebieDlaCiebie ‒ bądź pozytywnym egoistą tej zimy z COSTA COFFEE!
Sprezentuj sobie coś, z czego się ucieszyszCOSTA COFFEE tej zimy zaprasza na odrobinę… pozytywnego egoizmu ‒ chwilę wytchnienia w przedświątecznym szaleństwie i zadbania o drobne przyjemności. Zatem rozsiądź się wygodnie w COSTA COFFEE z...
13 zaskakujących i dziwnych faktów o kawie
Myślicie, że kawa bezkofeinowa nie zawiera kofeiny? W świecie kawy istnieje wiele ciekawych historii, a także mitów, które często zaskakują.
O najciekawszych faktach ze świata kawy opowiada Wojtek Szelągowski - przedstawiciel firmy specjalizującej się w...
Sos cumberland doskonały do wołowiny
Sos cumberlandSkładniki:
- żurawina świeża lub mrożona (może być dżem żurawinowy) - 50 g
- czerwone wino - 300 ml
- sok pomarańczowy - 200 g
- goździki - 2 szt.
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- laska cynamonu...
Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy
Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie, zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?
Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie...
Ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie
SkładnikiOk. 600 g filetów z halibuta
½ marchewki
½ pietruszki
4 plastry imbiru
Sól, pieprz
2 gałązki rozmarynu
250 g śliwki kalifornijskiej + kilka sztuk do dekoracji
Kilka gałązek koperku
1 skórka z cytryny w całości
1 goździk
1 kardamon
1 łyżka masła
Ok. 600-700 ml...