Figa, najsłodszy kwiat świata
Chyba wszyscy znają figowy listek, nie wszyscy jednak wiedzą, że sama figa jest tak naprawdę typem kwiatu, a nie owocem drzewka figowego.
Dodatkowo, ma nieoceniony wpływ na serce i układ krwionośny oraz jest zalecana na...
Migdałowa moc zdrowia – czyli dlaczego migdały powinny obowiązkowo trafić do naszego codziennego
Migdały doceniane są za swoje wyjątkowe właściwości od tysiącleci. W dobrze skomponowanej, zbilansowanej diecie nie może ich zabraknąć – są one bowiem jedną, wielką bombą minerałów i witamin oraz skarbnicą bezcennych dla organizmu, zdrowych...
Sezon na kukurydzę
Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła...
Murill – brazylijska pieczarka o cudownych właściwościach
Grzyby przez długi czas były cenione jedynie za walory smakowe, nie przypisywano im natomiast szczególnych wartości odżywczych i zdrowotnych. Z powodu tych nieprawdziwych teorii, długo nie były poddawane badaniom medycznym, nie były też uwzględniane...
Kozie sery – smak i zdrowie
Kozie mleko całkiem zasłużenie święci triumfy. Coraz chętniej bowiem sięgamy po jego przetwory.
Sery na bazie koziego mleka polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać, dzięki czemu zajmuje ono tak ważne miejsce w prawidłowej diecie.Samo...
Ananas Chiquita – słodki i wyjątkowy
Wszyscy znamy doskonałe banany Chiquita. Cenimy je za wyjątkowy smak i najwyższą jakość. Teraz do rodziny owoców Chiquita dołączył ananas - owoc wręcz idealny. Mimo słodkiego smaku jest doskonały dla wszystkich dbających o zdrowie, a...
Nieznany ryż
Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 8 000 odmian ryżu?
Jego historia jest niemal tak długa, jak historia ludzkości. Od tysięcy lat ryż jest głównym pożywieniem mieszkańców Azji. Pierwotnie uprawiano go tylko w okolicy...
Biała herbata – źródło antyoksydantów, młodości i zdrowia
Herbata - jej nazwa wywodzi się od łacińskich słów herba (zioło) i tea (roślina z rodzaju kamelii).
Historia tego krzewu rozpoczyna się najprawdopodobniej około 2 700 r p.n.e., ale lata prawdziwej ekspansji to XVII wiek....
Kilka słów o winie
8 tysięcy lat temu, a może jeszcze dawniej, pewien bardzo mądry człowiek skonstruował prasę do wyciskania soku z dojrzałych winogron.Od tej pory ludzie stali się weselsi, zdrowsi i bardziej szczęśliwi. Mówiąc poważnie początki winiarstwa sięgają...
Slim coffee – kawa pysznie wyszczuplająca
Nie ważne czy masz 20, 30, czy 40 lat.. z pewnością chociaż raz w życiu się odchudzałaś... Kto z nas nie zna smaku ohydnych herbatek, naparów i ziół odchudzających? Męczących godzin spędzonych na wcieraniu...
Z olejami przez świat – spotkanie z Cejrowskim
Tradycyjnie boso i w niebieskiej koszuli w wielkie kolorowe kwiaty, wypuszczonej na spodnie, Wojciech Cejrowski kapitanował warszawskiej restauracji „Galeon”, która przepłynęła przez pięć kontynentów szlakiem składników służących do tłoczenia na zimno 18 olei świata...