Przepis na żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami
Składniki:0,5 kg mięsa z dzika lub mięsa wieprzowego
Żurek Śląski Knorr
300 g wędzonego boczku
marchew
0,5 pora
0,5 selera
2 średniej wielkości cebule
300 g kurek
3 ząbki czosnku
5 ziaren jałowca
...
Wielkanoc w odświeżonym stylu – nowy sposób na świąteczne dania
Mini serniczki do koszyczka
Składniki:250 g herbatników
50 g masła ekstra Łaciate
500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
50 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36 %
1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g
100...
Jajka faszerowane grzybami shiitake
Jajka to tradycyjne danie na polskim stole, popularne nie tylko w święta, ale przez cały rok.
Najczęściej są faszerowane pieczarkami, szynką lub tuńczykiem i podawane z dużą ilością
majonezu. Czas to zmienić!
Składniki:200 g Grzybów shiitake...
Mazurek ryżowy-bezglutenowy
Składniki:Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
kleik ryżowy - 160 gramów
cukier - 150 gramów
jaja duże - 3 sztuki
bezglutenowy proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
marmolada (bez glutenu)
bakalieSposób przygotowania:
1....
Lody z żółtego jackfruita
Jak smakuje jackfruit i czemu to idealny składnik na lody?
Owoce jackfruita mają słodki, lekko kwaśny smak i kremową konsystencję, co sprawia, że są idealnym składnikiem na domowe lody. Dodatkowo owoc jest źródłam witaminy C,...
Burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki
Jackfruit to popularny składnik w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w Indiach. Jest chętnie wykorzystywany przez wegan i wegetarian, jako zamiennik mięsa. Na jego bazie możemy przyrządzić zarówno desery, jak i potrawy wytrawne. Ponadto jackfruit jest...
Sałatka z jajkiem przepiórki
Chrupiące sałaty, rzodkiewki i szczypiorek to przysmaki, których nie mogliśmy doczekać się przez całą zimę. To podstawy większości wiosennych sałatek. Korzystajcie ze wspaniałego smaku szparagów, roszponki, rukoli i botwinki. Gotowi na kolejne smakowite wyzwania?...
Przykładowy jadłospis w dnie moczanowej
"Łatwo jest powiedzieć, czego nie można jeść. Jednak, gdy zastanawiamy się, jak powinien wyglądać nasz jadłospis, często może wydawać się, że „nie mamy co jeść”. Dlatego zanim zdemotywowani zrezygnujemy z planu zdrowego odżywiania, spiszmy...
Sałata z pomidorem, jajkiem i tuńczykiem
Zadbajmy o siebie na wiosnę! Szczypiorek i cebula zawierają związki siarki, które mają udowodniony korzystny wpływ na poprawę skóry z niedoskonałościami, np. cery trądzikowej.
Składniki:1 główka sałaty lodowej lub rzymskiej
2 pomidory
2 jajka...
Kokonatki i Czekonatki – nowości od marki Krakuski
W odpowiedzi na rosnący wśród konsumentów trend ciastek przyjemnościowych, Krakuski - marka nr 2 na rynku – wprowadza dwie nowości, które poszerzają ofertę ciastek czekoladowanych.Kokonatki i Czekonatki pozwolą na nowo odkryć smak kakao i...
Kaczka w pomidorach na specjalne okazje
Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.
Składniki na 4 osoby:1 kaczka (ok. 2 kg)
50 ml oleju
2 puszki pomidorów bez skórki Podravka
200...
Kieszonki ze szpinakiem
Parówki kojarzą nam się najczęściej podgrzewaniem w wodzie, lub mikrofali. Nie są to jednak jedyne pomysły na wykorzystanie ich. Można przyrządzić je w formie przystawki np. na przyjęciu. Parówki dobrze smakują w towarzystwie chociażby...
Zupa – krem z soczewicy
Zupa - krem z soczewicy to doskonałą propozycja na zimowy obiad. Rozgrzewa, syci i jest smaczna.
Składniki:20 dag czerwonej soczewicy
2 pomidory
2 bulionetki wołowe Knorr
500 ml wody
1 łyżka cukru
2 łyżki...
Gulasz rybny z dorsza
Teraz także my - Polacy coraz częściej sięgamy po łatwo już dziś dostępne owoce morza. Krewetki, ostrygi, małże, kalmary, homary czy kraby – wśród mnogości gatunków każdy znajdzie coś dla siebie i bez problemu...
Krewetki z pietruszką
W Hiszpanii krewetki podawane są często w formie tapas, a więc szybkiej przekąski. Nic dziwnego - ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Nie wymaga też wielu dodatków – wystarczy, że będziemy mieć pod ręką...