PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Bigos z tymiankiem – pychota!

0
Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw...

Pikantne udka z gulaszem z soczewicy

0
Szykując obiad, bardzo dużą wagę przywiązujemy do składników, które mają zapewnić nam niezrównane doznania smakowe. Odpowiednio skomponowane przyprawy grubo mielone będą w stanie sprawić, że na talerzach wyląduje naprawdę efektowny i smakowity kąsek. Kombinacji...

Wegetariańska zupa kukurydziana

0
Składniki:4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1/2 litra wody Mama i ja 1/3 łyżeczki...

Makaronowe muszle z warzywnym farszem

0
Na całym świecie rozróżnia się około 600 rodzajów makaronu. Intrygującym akcentem na stole są czarne makarony, za których kolor odpowiada atrament z kałamarnicy. Możecie też samodzielnie zafarbować swój ulubiony gatunek. Czerwony kolor uzyskacie, dodając...

Co je Święty Mikołaj? Kilka inspiracji rodem z dalekiej Laponii

0
Od dziecinnych lat w swojej wyobraźni rysujemy sobie postać pucułowatego dziadunia z bujną siwą brodą w czerwonym odzieniu. To skutek komercjalizacji wizerunku postaci biskupa Mikołaja z Miry, żyjącego na przełomie III i IV wieku....

Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem

0
Doskonałym pomysłem na szybki posiłek, który dostarczy nam wiele energii, jest sałatka z awokado z dodatkiem sosu chrzanowo-sezamowego! Mięsiste awokado w połączeniu z delikatnym kurczakiem, jajkiem i ziemniakami to kompozycja, która pozwoli ekspresowo zaspokoić...
zupa krem z groszku

Przepyszna zupa krem z zielonego groszku

0
Zdrowa, smaczna i pożywna - taka właśnie jest zupa krem z zielonego groszku. Jej delikatny smak uwodzi zmysły, a bogata konsystencja zadowoli nawet największych łakomczuchów. Pokoloruj swoją dietę z tym warzywnym wywarem naszego przepisu. Zobacz...

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

0
Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Pomysłowość kucharzy pozwala stworzyć prawdziwe przysmaki, które każdy chętnie zobaczy na swoim talerzu. Dania z kaszy kuszą bogactwem aromatów,...

Szybka przekąska na andrzejki – francki w cieście francuskim

0
 Przekąski na andrzejki.  Idealną propozycją na przyjęcie będą lekkie i pożywne przekąski typu finger-food, po które można sięgnąć w każdej chwili.Francki w cieście francuskim Składniki:1 paczka Frankfurterek marki Berger 1 opakowanie ciasta francuskiego 1...

Trzy szybkie przekąski na andrzejki!

0
Do zrobienia dosłownie w 5 minut – szybkie, wygodne i przede wszystkim smaczne. To idealne menu na andrzejkową imprezę!Ogórkowe łódeczki z chlebkamiCzas przygotowania: 20 minut Składniki:6 kromek chlebków błonnikowo-żytnich 5 łyżek serka ricotta ...
zapiekane kanapeczki

Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi

0
Zapiekane kanapeczki są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego pyszne - połączenie gruszki, sera halloumi oraz świeżej rukoli to strzał w dziesiątkę! Składniki:bagietka kilka łyżek oliwy 100 g Rukoli marki Eisberg 2 średnie gruszki ...

Strogonow na szybko

0
Strogonow na szybko Smaczne, a także efektowne danie? Nie ma nic lepszego, niż strogonow na szybko! Grzyby pasują do najróżniejszych dań mięsnych w tym zrazów, gulaszu i polędwiczek wieprzowych, natomiast sos grzybowy wzbogaci i uszlachetni...
Sernik baskijski

Przepis na sernik – na zimno, pieczony, a może spalony?

0
Sernik od lat jest bohaterem polskich domów, ale jego historia sięga dalej, niż historia naszego kraju! Znany był już bowiem starożytnym Grekom. To właśnie nim częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich przed tysiącami lat. W dzisiejszych...
Pasta buraczana

Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni

0
Pasta buraczana z dynią i słonecznikiem Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni to absolutne kulinarne "must have", a raczej "must eat" tej jesieni. Świetnie sprawdzi się w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi czy krakersami, może być...

Jesienny pudding chlebowy z gruszką i żurawiną

0
Pudding chlebowy z gruszką i żurawiną jest prawdziwym rarytasem będzie zapiekany pudding na bazie chleba tostowego, z dodatkiem żurawiny, gruszki i syropu klonowego. Taki posiłek przygotujemy w kilka chwil, a z pewnością wprawi nas...

Ciekawe tematy

Uroda

rajstopy w sprayu

Rajstopy w sprayu – czym są i jak je stosować?

0
Latem większość z nas odsłania nogi, często jednak nie jesteśmy zadowolone z ich wyglądu. Rozwiązaniem mogą być rajstopy w sprayu, które są lekkim fluidem...

Polecane