Bigos z tymiankiem – pychota!
Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw...
Pikantne udka z gulaszem z soczewicy
Szykując obiad, bardzo dużą wagę przywiązujemy do składników, które mają zapewnić nam niezrównane doznania smakowe. Odpowiednio skomponowane przyprawy grubo mielone będą w stanie sprawić, że na talerzach wyląduje naprawdę efektowny i smakowity kąsek. Kombinacji...
Wegetariańska zupa kukurydziana
Składniki:4 kolby kukurydzy
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
2 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
1/2 litra wody Mama i ja
1/3 łyżeczki...
Makaronowe muszle z warzywnym farszem
Na całym świecie rozróżnia się około 600 rodzajów makaronu. Intrygującym akcentem na stole są czarne makarony, za których kolor odpowiada atrament z kałamarnicy. Możecie też samodzielnie zafarbować swój ulubiony gatunek. Czerwony kolor uzyskacie, dodając...
Co je Święty Mikołaj? Kilka inspiracji rodem z dalekiej Laponii
Od dziecinnych lat w swojej wyobraźni rysujemy sobie postać pucułowatego dziadunia z bujną siwą brodą w czerwonym odzieniu. To skutek komercjalizacji wizerunku postaci biskupa Mikołaja z Miry, żyjącego na przełomie III i IV wieku....
Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem
Doskonałym pomysłem na szybki posiłek, który dostarczy nam wiele energii, jest sałatka z awokado z dodatkiem sosu chrzanowo-sezamowego! Mięsiste awokado w połączeniu z delikatnym kurczakiem, jajkiem i ziemniakami to kompozycja, która pozwoli ekspresowo zaspokoić...
Przepyszna zupa krem z zielonego groszku
Zdrowa, smaczna i pożywna - taka właśnie jest zupa krem z zielonego groszku. Jej delikatny smak uwodzi zmysły, a bogata konsystencja zadowoli nawet największych łakomczuchów. Pokoloruj swoją dietę z tym warzywnym wywarem naszego przepisu.
Zobacz...
Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną
Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Pomysłowość kucharzy pozwala stworzyć prawdziwe przysmaki, które każdy chętnie zobaczy na swoim talerzu. Dania z kaszy kuszą bogactwem aromatów,...
Szybka przekąska na andrzejki – francki w cieście francuskim
Przekąski na andrzejki. Idealną propozycją na przyjęcie będą lekkie i pożywne przekąski typu finger-food, po które można sięgnąć w każdej chwili.Francki w cieście francuskim
Składniki:1 paczka Frankfurterek marki Berger
1 opakowanie ciasta francuskiego
1...
Trzy szybkie przekąski na andrzejki!
Do zrobienia dosłownie w 5 minut – szybkie, wygodne i przede wszystkim smaczne. To idealne menu na andrzejkową imprezę!Ogórkowe łódeczki z chlebkamiCzas przygotowania: 20 minut
Składniki:6 kromek chlebków błonnikowo-żytnich
5 łyżek serka ricotta
...
Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi
Zapiekane kanapeczki są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego pyszne - połączenie gruszki, sera halloumi oraz świeżej rukoli to strzał w dziesiątkę!
Składniki:bagietka
kilka łyżek oliwy
100 g Rukoli marki Eisberg
2 średnie gruszki
...
Strogonow na szybko
Strogonow na szybko
Smaczne, a także efektowne danie? Nie ma nic lepszego, niż strogonow na szybko! Grzyby pasują do najróżniejszych dań mięsnych w tym zrazów, gulaszu i polędwiczek wieprzowych, natomiast sos grzybowy wzbogaci i uszlachetni...
Przepis na sernik – na zimno, pieczony, a może spalony?
Sernik od lat jest bohaterem polskich domów, ale jego historia sięga dalej, niż historia naszego kraju! Znany był już bowiem starożytnym Grekom. To właśnie nim częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich przed tysiącami lat. W dzisiejszych...
Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni
Pasta buraczana z dynią i słonecznikiem
Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni to absolutne kulinarne "must have", a raczej "must eat" tej jesieni. Świetnie sprawdzi się w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi czy krakersami, może być...
Jesienny pudding chlebowy z gruszką i żurawiną
Pudding chlebowy z gruszką i żurawiną jest prawdziwym rarytasem będzie zapiekany pudding na bazie chleba tostowego, z dodatkiem żurawiny, gruszki i syropu klonowego. Taki posiłek przygotujemy w kilka chwil, a z pewnością wprawi nas...