PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

0
Ser żółty najczęściej króluje na kanapkach, jednak w czasie karnawału warto wykorzystać ten ukochany przez wielu produkt do przygotowania pysznych przekąsek. Składniki:200 g szynki parzonej 200 g świeżych pieczarek 2 łyżki oleju 200 g...

Tradycyjny wrap, czyli szybka przekąska z tortilli

0
Wrapy sprawdzą się zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimo. Czym je faszerować? Czym tylko chcesz! Połączenie mięsa i warzyw to najbardziej popularna opcja, jednak to do nas należy ostatnie słowo. Sięgajmy...

Śledź na marmoladzie cebulowej

0
Święta Bożego Narodzenia bez śledzia to święta bez smaku! Będą jeszcze pyszniejsze, gdy zdecydujesz się na skorzystanie z tych przepysznych przepisów, które przyjemnie zaskoczą Twoich wigilijnych gości! Składniki:Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim...

Pysznie przywitaj Nowy Rok… czyli drinki z dodatkiem herbaty

0
Koktajle można przygotować w niekonwencjonalny sposób, np. na bazie herbaty i można je podać zarówno na zimno jak i na ciepło. Miodowy rum na ciepło Składniki:1 torebka herbaty Lemon Tea Ahmad Tea London 1 łyżeczka...

Żurawinowy tort na powitanie Nowego Roku

0
Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób. Połączenie...

Sylwestrowe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem

0
Przygotowanie na przykład małych sałatek będzie świetnym rozwiązaniem zarówno na mniejsze, jak i większe przyjęcia. Piotr Ceranowicz poleca na tę okazję przepis z wykorzystaniem makaronu, słodkich ziemniaczków, kurczaka a także pleśniowego sera. Dzięki temu...

Wystrzałowe menu na sylwestra!

0
Niezależnie od tego, czy na imprezę wybieramy się do przyjaciół, czy też organizujemy ją u siebie – zanim wystrzelą korki od szampanów, na pewno będziemy przygotowywać pyszne przekąski. Piramidki warzywne z chlebkiem Czas przygotowania: 20 minut Ilość...

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

0
Żeby schab nie wyszedł zbyt suchy, musimy pomyśleć o tym już podczas zakupów. Wówczas sprawdźmy, czy mięso jest pokryte chociaż cienką warstwą tłuszczyku, który zapewni daniu oczekiwany smak. Ponadto jeśli mięso pieczemy z kością,...

Sałatka świąteczna choinka z korzennymi grzankami

0
Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a właśnie takie podsuwa nam Bonduelle. Są one również dobrym pomysłem na święta w warzywnym wydaniu....

„Gefilte fish” danie wigilijne inaczej

0
- Niezbyt chętnie eksperymentujemy w kuchni planując wigilijne menu. Nawet jeśli zakiełkuje nam taki pomysł, aby w tym roku przyrządzić coś nowego, najczęściej obawy o to, czy nie zepsujemy dania, które mamy zamiar podać...

Zielone uszka – przepis inny niż wszystkie

0
Uszka jako dodatek do aromatycznego barszczu czy samodzielna potrawa sprawdzą się zawsze. Zabarwione bogatą w substancje odżywcze, bardzo modną spiruliną i wypełnione farszem na bazie szpinaku będą pyszną, a do tego efektowną pozycją w...

Tortillowe choinki zamiast kanapki

0
Boże Narodzenie to z pewnością magiczny czas. Czy da się umilić go jeszcze bardziej? Oczywiście, tworząc iście świąteczne przekąski! Składniki:Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga) Tortilla pełnoziarnista  Paluszki solone Czerwona papryka Dojrzałe awokado (delikatnie miękkie) 1...

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

0
Barszcz czerwony jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej tradycji. Symbolika koloru czerwonego, kojarzonego z miłością i życiem, nadaje mu szczególne znaczenie podczas świątecznych obchodów. To danie, podawane z uszkami w różnych wariantach nadzienia, nie tylko...

Bigos z tymiankiem – pychota!

0
Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw...

Pikantne udka z gulaszem z soczewicy

0
Szykując obiad, bardzo dużą wagę przywiązujemy do składników, które mają zapewnić nam niezrównane doznania smakowe. Odpowiednio skomponowane przyprawy grubo mielone będą w stanie sprawić, że na talerzach wyląduje naprawdę efektowny i smakowity kąsek. Kombinacji...

Ciekawe tematy

Uroda

Dlaczego kremu należy używać z umiarem?

0
- Kremu nie powinniśmy używać zbyt dużo na raz na twarz dlatego, że on będzie obciążał naszą skórę. Zasada więcej lepiej nie istnieje. Zdecydowanie...

Polecane