Cukiniowy bigos

Cukinia daje o sobie znać uniwersalnością. Dogada się zarówno z ryżem, makaronem czy kaszą.

Cukiniowy bigos

Cukinia to doskonały składnik aromatycznych sosów. Przygotowując obiad, sięgnijmy po klasykę w wersji fusion. Gotowi na bigos z dodatkiem cukinii? Palce lizać!

Składniki:

  • 800 g cukinii
  • 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka smalcu
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1.  Cukinię pokrój w kostkę.
  2. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na smalcu, a następnie dołóż plastry kiełbasy oraz cukinię. Smaż około 5 minut.
  3. Dolej kilka łyżek wody, dopraw do smaku Delikatem Knorr, solą i pieprzem. Duś 5 minut.
  4. Pomidory obierz ze skórki oraz dodaj do smażonych produktów. Całość podgotuj. Posyp posiekaną natką.