Jesienne barwy na talerzu

Jesień, pomimo kapryśnej pogody, to zdecydowanie jedna z najbardziej urokliwych pór roku. Zachwycające kolory obecne w przyrodzie oraz warzywa i owoce, typowe dla schyłku lata, to nieograniczone źródło kulinarnych inspiracji. Ciepła paleta jesiennych barw może pokolorować również nasze codzienne menu, jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie dwóch najważniejszych sezonowych smakołyków – marchewki i dyni.

Jesienne barwy na talerzu

Kolor pomarańczowy symbolizuje energiczność, dynamizm i radość, które są tak pożądane, zwłaszcza u progu zimy. Kolor ten w dużej mierze pobudza także nasz apetyt. Jeśli do tych zalet dodamy jeszcze przepyszny smak dań przygotowanych na bazie dyni czy marchewki, okaże się, że pomarańczowe przysmaki to idealna propozycja na jesienną szarugę.

Marchewkowe pole

Największa ilość witamin oraz cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów znajduje się w surowych warzywach. Marchewka została wprost stworzona do tego, by chrupać ją tak na drugie śniadanie, jak i podczas domowych seansów filmowych czy spotkań w gronie znajomych. Dawniej traktowana jedynie jako dodatek do zup, dziś stanowi jeden z najmodniejszych smaków. Marchewkowe ciasto, budyń, kisiel, hummus, koktajl, chłodnik, chleb, sos, a nawet pasztet, to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Warzywo to coraz częściej staje się również dopełnieniem najbardziej znanych produktów spożywczych.

Co zyskujemy dzięki włączeniu do codziennej diety marchewkowych specjałów? Przede wszystkim dużą dawkę beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na wzrok, odporność i chroni przed powstawaniem wolnych rodników. Ponadto pomarańczowe przysmaki dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych witamin (C, A, K, B6, E) oraz wapnia.

Dyniowe pyszności

Nie sposób przejść obojętnie obok intensywnie pomarańczowych dyń, zdobiących jesienne grządki i stragany. Ich gabaryty sprawiają, że zaopatrując się zaledwie w jeden egzemplarz możemy przyrządzić nie jedną, a co najmniej kilka różnych potraw. Dlatego jeszcze przed samym zakupem dobrze jest poszukać inspirujących przepisów, które pozwolą nam wyczarować menu spod znaku dyni. Apetyczną propozycją obiadową są kremowe zupy, zabielone gęstą śmietaną.

Dyniowe wypieki

Jesień nie może przeminąć także bez chociażby kilku dyniowych wypieków – muffinek, ciast lub ciasteczek. Dynia doskonale sprawdza się również w formie przetworów. Z jej miąższu, doprawionego goździkami i cynamonem, wyczarujemy przepyszny dżem, który uzupełni smak domowych słodkości oraz aromatycznych i rozgrzewających herbat. Gotowanie w optymistycznych barwach to idealny sposób na wprowadzenie do codziennego menu smaków, które odczarują jesień i pozytywnie zaskoczą wszystkich domowników.

Wpis znaleziono dzięki:

- Kuchnia

- Dyniowe wypieki

- Witaminy