Sos cumberland doskonały do wołowiny

Do potraw z dziczyzny i wołowiny pasować będzie klasyczny sos cumberland przyrządzany z żurawiną. Dodajmy do niego jeszcze goździki, laski cynamonu dla uzyskania dodatkowo rozgrzewającego efektu, oraz Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, która nada gęstej konsystencji i głębi smaku. I cieszmy się smakami, jakimi zachwyca się sam Święty Mikołaj!

sos cumembart

Sos cumberland

Składniki:
– żurawina świeża lub mrożona (może być dżem żurawinowy) – 50 g
– czerwone wino – 300 ml
– sok pomarańczowy – 200 g
– goździki – 2 szt.
– otarta skórka z 1 pomarańczy
– laska cynamonu – 1 szt.
– Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr – 1 szt.

Sposób przygotowania:
1. Połącz żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym.
2. Żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty dodaj esencję do sosu pieczeniowego jasnego, otartą skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon. Wszystko razem gotuj około 10 minut. Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Sos cumberland

- Sos do wołowiny

- Dodatek do obiadu