Tarty, croissanty i quiche powoli zadomawiają się w kraju nad Wisłą.
Wszystko to zawdzięczamy kultowemu już lokalowi Charlotte, jak i innym tego typu restauracjom, w których możemy zjeść smaczne śniadania, lunche i obiady w paryskim stylu.Poniżej prezentujemy przepisy na modne tarty – wytrawną z porami i bekonem oraz słodką, z czekoladą i owocami.
Tarta na pszenno-żytnim spodzie z porami pod serową pierzynką
Potrzebujemy:
125 g mąki pszennej
125 g mąki żytniej
4 łyżki bardzo zimnej wody
2 żółtka
jajko
po jednym małym pojemniku śmietany 18% i 30%
2 pory
125 g boczku
125 g tartego sera
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Przesiewamy obie mąki, dodajemy odrobinę soli, 2 żółtka oraz wodę. Całość bardzo szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód i brzegi foremki, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni.
- Podczas pieczenia spodu tarty, przygotowujemy jej farsz. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Białą część pora (bez liści) kroimy w talarki i dodajemy do boczku. Dusimy razem przez chwilę, aż por zmięknie.
- Całość zdejmujemy z kuchenki. W osobnej misce mieszamy jajko ze śmietanami, do uzyskania jednolitej i puszystej masy.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż chwilę przestygnie.
- Następnie wykładamy na nie por z boczkiem i zalewamy całość masą śmietanową.
- Na wierzchu posypujemy tartę żółtym serem.
- Ponownie wkładamy formę do piekarnika. Całość zapiekamy, aż ser się przyrumieni.