Wiosenna kanapka – smak zawarty w prostocie

Gdy na straganach pojawiają się tak upragnione i długo wyczekiwane młode warzywa, od razu ochoczo trafiają na nasze talerze w postaci kolorowych sałatek lub pysznych, lekkich kanapek.

Wiosenna kanapka – smak zawarty w prostocie

Składniki:

  • 2 jajka
  • polędwica wędzona z kurczaka
  • pomidor
  • ogórek
  • sałata
  • rukola
  • szczypiorek
  • masło
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W tej kanapce używamy prawie wszystkich dobroci wiosny i dostarczamy porządnej porcji witamin. Jej przygotwanie zaczynamy od ugotowania jajek na twardo – przez 8 minut od zagotowania wody.
  2. W czasie, gdy jajka się gotują myjemy sałatę, rukolę, szczypiorek, pomidora i ogórka. Pomidora i ogórka kroimy w plastry, a szczypiorek siekamy.
  3. Na jedną kanapkę przygotowujemy 3 kromki pieczywa i smarujemy je masłem.
  4. Układamy kolejno: sałatę i rukolę, ogórka, pomidora, polędwicę wędzoną z kurczaka , plastry jajka, które posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i znów pieczywo.
  5. Analogicznie tworzymy drugie piętro kanapki. Oczywiście możemy także dowolnie aranżować kolejność użytych składników – według naszych preferencji.
  6. Doprawiamy do smaku.