Wiosenna kanapka – smak zawarty w prostocie

Gdy na straganach pojawiają się tak upragnione i długo wyczekiwane młode warzywa, od razu ochoczo trafiają na nasze talerze w postaci kolorowych sałatek lub pysznych, lekkich kanapek.

Wiosenna kanapka
Wiosenna kanapka – smak zawarty w prostocie

Kanapka to zdecydowanie pozycja wszech czasów, czasem wydaje się być zbyt pospolita. Jednak czasem odpowiednie zestawienie składników na pieczywie, może skutkować całkiem nowym doznaniem smakowym. Z tego powodu, przedstawiamy wam przepis, w którym wykorzystamy wszelkie dobroci okresu wiosennego. Wiosenna kanapka, to szybkie i smaczne urozmaicenie klasycznego lunchu do pracy, czy szkoły. W tym przepisie zwróć uwagę na jakość i świeżość warzyw, to one będą tu grały istotną role.

Składniki:

  • 2 jajka
  • ulubiony rodzaj pieczywa
  • polędwica wędzona z kurczaka
  • pomidor
  • ogórek
  • sałata
  • rukola
  • szczypiorek
  • masło
  • pieprz i sól do smaku

Wiosenna kanapka – sposób przygotowania:

  1. Wiosenna kanapka, jak sama nazwa wskazuje używamy tu prawie wszystkich dobroci wiosny i dostarczamy porządnej porcji witamin. Jej przygotwanie zaczynamy od ugotowania jajek na twardo – przez 8 minut od zagotowania wody.
  2. W czasie, gdy jajka się gotują myjemy sałatę, rukolę, szczypiorek, pomidora i ogórka. Pomidora i ogórka kroimy w plastry, a szczypiorek siekamy.
  3. Na jedną kanapkę przygotowujemy 3 kromki pieczywa i smarujemy je masłem.
  4. Układamy kolejno: sałatę i rukolę, ogórka, pomidora, polędwicę wędzoną z kurczaka , plastry jajka, które posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i znów pieczywo.
  5. Analogicznie tworzymy drugie piętro kanapki. Oczywiście możemy także dowolnie aranżować kolejność użytych składników – według naszych preferencji.
  6. Doprawiamy do smaku.