Szaszłyki z arbuza i kaszy manny – przepis
Zawiera tylko ok. 30 kcal w 100 g. Jest moczopędny, wpływa na przemianę materii oraz działa przeciwzmarszczkowo.
Składniki: arbuz
czarne porzeczki
ok. 3 łyżki kaszy manny
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
cukier lub miód do smaku
2...
Tort z owocami sezonowymi i kremem z białej czekolady
Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie.SkładnikiSpody tortowe jasne 400 g...
W kolorze jagód – sałatka z jagodami, buraczkami i łososiem
Jeśli wybieramy się na jagody do lasu, warto zbierać je daleko od szosy oraz omijać te już miękkie i zwiotczałe. Dojrzała jagoda ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i jest pokryta niebieskim woskowym nalotem.Jagody robią karierę...
Orzeźwiające letnie drinki – kilka przepisów
Do tak spędzonego czasu i podtrzymania wakacyjnego klimatu idealnie sprawdzą się orzeźwiające, letnie drinki, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów.Tego typu napoje nie tylko niezwykle umilają letnie wieczory, ale również schładzają organizm w...
Gnocchi z gulaszem
Składniki: karkówka wołowa - 400 gramów
Gulasz Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
cebula - 2 sztuki
marchewka - 1 sztuka
seler naciowy (łodygi) - 4 sztuki
margaryna - 3 łyżki
gotowe gnocchi -...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Składniki:polędwica wołowa firmy Gzella 600g
olej 1 łyżka
masło 1,5 łyżki
cebula 1 mała szt.
mąka 1 łyżka
wino białe półwytrawne 1 szklanka
szyjki rakowe 100g
słodka śmietanka 100ml
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
raki gotowane 4 szt.Wykonanie:
Polędwicę oczyścić z błony i...
Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi
Zazwyczaj w tygodniu zapominamy o śniadaniu albo jemy je w pośpiechu. Szybka kawa, płatki albo kanapki, to standard, o którym w weekend… warto zapomnieć! Tak, sobotnie i niedzielne poranki wykorzystajmy na dopieszczenie śniadania, które...
Biała pizza ze szparagami i anchois
Dzisiejsza wersja jest propozycją dla wszystkich miłośników szparagów i anchois. Wygląda wspaniale!
Składniki:
Ciasto (2 pizze):
• 250 g mąki pszennej
• ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
• 7 g drożdży suszonych
• 1...
Słodkie przetwory
Dżem czereśniowy z korzenną nutą
Składniki:1 kg wydrylowanych czereśni
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżki soku z cytryny
pół laski wanilii
¼ łyżeczki cynamonu¼ łyżeczki kardamonu
Sposób przygotowania:Czereśnie drylować i zasypać cukrem.
Dodać pestki wanilii, cynamon i kardamon.
Wstawić na ogień, dodać...
Właściwości octu jabłkowego – zbawienny wpływ na organizm
O nieprzeciętnych właściwościach octu jabłkowego można przeczytać w domowych poradnikach, podręcznikach medycyny naturalnej, ale też w książce kucharskiej, ponieważ ten wszechstronny produkt wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia człowieka. Wiele osób deklaruje znajomość jego...
Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami – zdrowe i smaczne pomidory z puszki
Zdrowo
Świeże pomidory są z pewnością bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy jest na nie sezon. Równie dobre, a co ciekawe zdrowsze, są te podawane prosto z puszki. To jedno z warzyw, któremu obróbka termiczna...
Rodem z Hiszpanii – przepis na paellę
Paella to danie jednogarnkowe, bardzo syte, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę nie musimy wyjeżdżać do Hiszpanii.
Składniki:20 dag ryżu do paelli marki Halina
cebula
2 ząbki czosnku
4...
Rabarbar w sałatkach? Wypróbuj koniecznie
W kuchni zastosowanie znalazły jego pędy liściowe - zwykle czerwone, różowe lub zielone. Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory,...
Lekkie penne z anchois, bazylią i orzechami pinii
Składniki:Makaron
5 filecików anchois
Pęczek bazylii
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
25 g orzeszków pinii
Połowa pomarańczy
25 g rodzynek
Pół cytryny
Sól, pieprzSposób przygotowania:Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Polecamy te z mąki Durum. Dzięki niej, penne będzie miało idealną...
Zdrowa pomidorowa. Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. IŻŻ
W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w sobie kryje? O odkrycie tajemnic pomidorów, przetworów pomidorowych i powstającej z nich zupy pomidorowej poprosiliśmy dr Katarzynę...