KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Szaszłyki z arbuza i kaszy manny – przepis

0
Zawiera tylko ok. 30 kcal w 100 g. Jest moczopędny, wpływa na przemianę materii oraz działa przeciwzmarszczkowo. Składniki:  arbuz  czarne porzeczki  ok. 3 łyżki kaszy manny  1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)  cukier lub miód do smaku  2...

Tort z owocami sezonowymi i kremem z białej czekolady

0
Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie.SkładnikiSpody tortowe jasne 400 g...

W kolorze jagód – sałatka z jagodami, buraczkami i łososiem

0
Jeśli wybieramy się na jagody do lasu, warto zbierać je daleko od szosy oraz omijać te już miękkie i zwiotczałe. Dojrzała jagoda ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i jest pokryta niebieskim woskowym nalotem.Jagody robią karierę...

Orzeźwiające letnie drinki – kilka przepisów

1
Do tak spędzonego czasu i podtrzymania wakacyjnego klimatu idealnie sprawdzą się orzeźwiające, letnie drinki, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów.Tego typu napoje nie tylko niezwykle umilają letnie wieczory, ale również schładzają organizm w...

Gnocchi z gulaszem

0
Składniki:    karkówka wołowa - 400 gramów    Gulasz Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie     cebula - 2 sztuki     marchewka - 1 sztuka     seler naciowy (łodygi) - 4 sztuki     margaryna - 3 łyżki     gotowe gnocchi -...

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

0
Składniki:polędwica wołowa firmy Gzella 600g olej 1 łyżka masło 1,5 łyżki cebula 1 mała szt. mąka 1 łyżka wino białe półwytrawne 1 szklanka szyjki rakowe 100g słodka śmietanka 100ml sól, pieprz, papryka słodka do smaku raki gotowane 4 szt.Wykonanie: Polędwicę oczyścić z błony i...

Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi

0
Zazwyczaj w tygodniu zapominamy o śniadaniu albo jemy je w pośpiechu. Szybka kawa, płatki albo kanapki, to standard, o którym w weekend… warto zapomnieć! Tak, sobotnie i niedzielne poranki wykorzystajmy na dopieszczenie śniadania, które...

Biała pizza ze szparagami i anchois

0
Dzisiejsza wersja jest propozycją dla wszystkich miłośników szparagów i anchois. Wygląda wspaniale! Składniki: Ciasto (2 pizze): • 250 g mąki pszennej • ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania) • 7 g drożdży suszonych • 1...

Słodkie przetwory

0
Dżem czereśniowy z korzenną nutą Składniki:1 kg wydrylowanych czereśni 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny pół laski wanilii ¼ łyżeczki cynamonu¼ łyżeczki kardamonu Sposób przygotowania:Czereśnie drylować i zasypać cukrem. Dodać pestki wanilii, cynamon i kardamon. Wstawić na ogień, dodać...

Właściwości octu jabłkowego – zbawienny wpływ na organizm

0
O nieprzeciętnych właściwościach octu jabłkowego można przeczytać w domowych poradnikach, podręcznikach medycyny naturalnej, ale też w książce kucharskiej, ponieważ ten wszechstronny produkt wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia człowieka. Wiele osób deklaruje znajomość jego...

Krem pomidorowy z chrupiącymi grzankami – zdrowe i smaczne pomidory z puszki

0
Zdrowo Świeże pomidory są z pewnością bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy jest na nie sezon. Równie dobre, a co ciekawe zdrowsze, są te podawane prosto z puszki. To jedno z warzyw, któremu obróbka termiczna...

Rodem z Hiszpanii – przepis na paellę

1
Paella to danie jednogarnkowe, bardzo syte, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę nie musimy wyjeżdżać do Hiszpanii. Składniki:20 dag ryżu do paelli marki Halina cebula 2 ząbki czosnku 4...

Rabarbar w sałatkach? Wypróbuj koniecznie

0
W kuchni zastosowanie znalazły jego pędy liściowe - zwykle czerwone, różowe lub zielone. Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory,...

Lekkie penne z anchois, bazylią i orzechami pinii

0
Składniki:Makaron 5 filecików anchois Pęczek bazylii Pół cebuli 1 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii Połowa pomarańczy 25 g rodzynek Pół cytryny Sól, pieprzSposób przygotowania:Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Polecamy te z mąki Durum. Dzięki niej, penne będzie miało idealną...

Zdrowa pomidorowa. Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. IŻŻ

0
W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w sobie kryje? O odkrycie tajemnic pomidorów, przetworów pomidorowych i powstającej z nich zupy pomidorowej poprosiliśmy dr Katarzynę...

Ciekawe tematy

Uroda

Fotostarzenie: Ze słonecznym żarem nie ma żartów!

0
Wystawianie się na działanie promieni słonecznych zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca, jednocześnie jednak narażając nas na prawdopodobieństwo wystąpienia raka skóry. O czym zatem...

Polecane