Przepis na jesienną sałatkę
Sałatka, ale zdrowa i pożywna. Czerpmy z jesiennych dobrodziejstw jak najwięcej!
Składniki:świeży szpinak 1 opakowanie
świeża roszponka 1 opakowanie
figi 4 dojrzałe szt.
ser kozi lub feta 150 g.
jabłko 2 szt.
orzechy włoskie...
Patison – hit sezonu wakacyjnego
Przyzwyczajeni do dyni, kabaczka i cukinii, od tego typu warzyw oczekujemy konkretnego smaku i wyglądu. W przypadku patisona jest zupełnie inaczej, a niektórzy przyrównują go nawet do… statku kosmicznego!Co warto o nim wiedzieć?
Jego kolebką...
Fasola smażona ze szpinakiem i pomidorami
Składniki:1 czerwona cebula
150 g ugotowanej białej fasoli lub konserwowej (waga po odcieku)
100 g pomidorków koktajlowych
1 duży ząbek czosnku
Garść młodych liści szpinaku
Sól
1 łyżeczka za’ataru
Sok z cytryny do smaku
...
Krem de la krem, czyli zupy na jesienną rozgrzewkę
Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy...
Delikatne ravioli faszerowane homarem w sosie winno-pomidorowym
Składniki:2 żółtka jaj
2 łyżki oliwy
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki
¼ szklanki ciepłej wody
1 szczypta soli
1 homar
8 świeżych omułków
100 ml wytrawnego, białego wina
5 pomidorków koktajlowych
30...
Green Bowl, czyli zielona miska zdrowia
Składniki:3 dojrzałe banany
3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg
jabłko
mały jogurt naturalnySposób przygotowania:Wszystkie składniki razem miksujemy na gładki mus.
Dekorujemy ulubionymi dodatkami. Efektownie wyglądać będą kształty wycięte z plasterka jabłka (można do...
Ostrygi zapiekane pod kołderką z parmezanu
Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie oraz małże, ostrygi, homary i przegrzebki. Norwegia jest rajem dla każdego, kto lubi spożywać pochodzące z morza...
Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi
I znów przyszło nam żegnać się z latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. To danie z pewnością pozwoli...
Pieczony łosoś norweski w zielonym sosie
Owoce morza mają mnóstwo witamin takich jak np. witaminy z grupy B i mikroelementów - jod, selen, fluor, żelazo oraz cynk. Zawierają też dużo białka, więc swobodnie mogą zastąpić mięso w codziennej diecie. Z...
Zielona tarta z musem jeżynowym
Przygotowując smakołyk na bazie zielonego, szpinakowego ciasta i orzeźwiającego musu z jeżyn masz pewność, że nikt nie przejdzie obojętnie obok efektownego, pełnego kolorów słodkiego wypieku.
Składniki:
Ciasto:120 g Szpinaku młodego marki Eisberg
3 jajka
łyżeczka...
Grecka bougatsa z kremem
Bougatsa, czyli delikatne ciasto, które Grecy potrafią jeść na śniadanie, szybki lunch i kolację. Uważa się, że deser ten pochodzi z miasta Serres, z regionu środkowej Macedonii, a dziś słyną z niego Saloniki. Spotkamy...
Sałatka z krewetkami
Krewetka w różnych wydaniach
Dodatki do potraw przyrządzonych z krewetki kojarzymy najczęściej z pietruszką, masłem, czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Krewetki usmażone w ten sposób na patelni tworzą wykwintną propozycję kulinarną, od której warto...
Ziołowe małże z pomidorami
Wykwintne muszle
Małże to przedstawiciele szerokiej grupy owoców morza, które na naszych stołach goszczą wyjątkowo często. Można je bez trudu kupić w każdym sklepie z asortymentem rybnym, a ich przyrządzenie nie stanowi większego kłopotu nawet dla początkującego kucharza.Delikatność...
Ośmiornica w cytrynowym sosie
Najistotniejszą rzeczą podczas przyrządzania ośmiornicy, jest jej właściwe ugotowanie. Musi być miękka, a mięso delikatne i sprężyste.
Sałatka z czarnej fasoli
Wyrazisty smak sałatki podkreślają pomarańcze, a dodanie żółtych pomidorków koktajlowych zapewni kolorowy, letni wygląd na talerzu.
Sałatka z czarnej fasoli to świetna propozycja na lunch.
Składniki:50 g chipsów z banana
opakowanie sosu sałatkowego truskawka z...