PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Przepis na jesienną sałatkę

0
 Sałatka, ale zdrowa i pożywna. Czerpmy z jesiennych dobrodziejstw jak najwięcej! Składniki:świeży szpinak 1 opakowanie świeża roszponka 1 opakowanie figi 4 dojrzałe szt. ser kozi lub feta 150 g. jabłko 2 szt. orzechy włoskie...

Patison – hit sezonu wakacyjnego

0
Przyzwyczajeni do dyni, kabaczka i cukinii, od tego typu warzyw oczekujemy konkretnego smaku i wyglądu. W przypadku patisona jest zupełnie inaczej, a niektórzy przyrównują go nawet do… statku kosmicznego!Co warto o nim wiedzieć? Jego kolebką...

Fasola smażona ze szpinakiem i pomidorami

0
Składniki:1 czerwona cebula  150 g ugotowanej białej fasoli lub konserwowej (waga po odcieku) 100 g pomidorków koktajlowych 1 duży ząbek czosnku Garść młodych liści szpinaku Sól 1 łyżeczka za’ataru Sok z cytryny do smaku ...

Krem de la krem, czyli zupy na jesienną rozgrzewkę

0
Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy...

Delikatne ravioli faszerowane homarem w sosie winno-pomidorowym

0
Składniki:2 żółtka jaj 2 łyżki oliwy 1 szklanka mąki 1 szklanka mąki ¼ szklanki ciepłej wody 1 szczypta soli 1 homar 8 świeżych omułków 100 ml wytrawnego, białego wina 5 pomidorków koktajlowych 30...

Green Bowl, czyli zielona miska zdrowia

0
Składniki:3 dojrzałe banany 3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg jabłko mały jogurt naturalnySposób przygotowania:Wszystkie składniki razem miksujemy na gładki mus. Dekorujemy ulubionymi dodatkami. Efektownie wyglądać będą kształty wycięte z plasterka jabłka (można do...

Ostrygi zapiekane pod kołderką z parmezanu

0
Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie oraz małże, ostrygi, homary i przegrzebki. Norwegia jest rajem dla każdego, kto lubi spożywać pochodzące z morza...

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi

0
I znów przyszło nam żegnać się z latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. To danie z pewnością pozwoli...

Pieczony łosoś norweski w zielonym sosie

0
Owoce morza mają mnóstwo witamin takich jak np. witaminy z grupy B i mikroelementów - jod, selen, fluor, żelazo oraz cynk. Zawierają też dużo białka, więc swobodnie mogą zastąpić mięso w codziennej diecie. Z...

Zielona tarta z musem jeżynowym

0
Przygotowując smakołyk na bazie zielonego, szpinakowego ciasta i orzeźwiającego musu z jeżyn masz pewność, że nikt nie przejdzie obojętnie obok efektownego, pełnego kolorów słodkiego wypieku. Składniki: Ciasto:120 g Szpinaku młodego marki Eisberg 3 jajka łyżeczka...

Grecka bougatsa z kremem

0
Bougatsa, czyli delikatne ciasto, które Grecy potrafią jeść na śniadanie, szybki lunch i kolację. Uważa się, że deser ten pochodzi z miasta Serres, z regionu środkowej Macedonii, a dziś słyną z niego Saloniki. Spotkamy...

Sałatka z krewetkami

0
Krewetka w różnych wydaniach Dodatki do potraw przyrządzonych z krewetki kojarzymy najczęściej z pietruszką, masłem, czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Krewetki usmażone w ten sposób na patelni tworzą wykwintną propozycję kulinarną, od której warto...

Ziołowe małże z pomidorami

0
Wykwintne muszle Małże to przedstawiciele szerokiej grupy owoców morza, które na naszych stołach goszczą wyjątkowo często. Można je bez trudu kupić w każdym sklepie z asortymentem rybnym, a ich przyrządzenie nie stanowi większego kłopotu nawet dla początkującego kucharza.Delikatność...

Ośmiornica w cytrynowym sosie

0
Najistotniejszą rzeczą podczas przyrządzania ośmiornicy, jest jej właściwe ugotowanie. Musi być miękka, a mięso delikatne i sprężyste.

Sałatka z czarnej fasoli

0
Wyrazisty smak sałatki podkreślają pomarańcze, a dodanie żółtych pomidorków koktajlowych zapewni kolorowy, letni wygląd na talerzu. Sałatka z czarnej fasoli to świetna propozycja na lunch. Składniki:50 g chipsów z banana opakowanie sosu sałatkowego truskawka z...

Ciekawe tematy

Uroda

makijaż na jesień

Makijaż w sam raz na jesień – najlepsze inspiracje

0
Jesień to idealna pora roku dla fanatyczek makijażu. Inspiracje otaczają nas bowiem ze wszystkich stron. Naszą muzą może być nie tylko przyroda - szare...

Polecane