Makaron z szynką i groszkiem – wiosna na talerzu

Wiosna to najlepszy czas, aby włączyć produkty sezonowe do swojego menu. Po zimie organizmowi może brakować wielu witamin. Zmienia się także nasz apetyt – mamy ochotę na inne smaki, a także na lżejsze i pełnowartościowe posiłki.

Makaron z szynką i groszkiem – wiosna na talerzu

Składniki:

  • 150 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 200 g makaronu rurki
  • 100 g zielonego groszku
  • 1 jajko
  • 100 g startego sera
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz
  • Pietruszka zielona
  • Oliwa
  • Masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do temperatury 190⁰C.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż szynkę – kiedy będzie już gotowa, dodaj groszek. Na koniec dodaj makron, całość chwilę podsmaż i dopraw do smaku.
  3. Śmietanę wymieszaj z jakiem i szczyptą soli. Następnie wlej ją do makaronu i dokładnie wymieszaj. Przełóż do nasmarowanego naczynia żaroodpornego.
  4. Z wierzchu posyp żółtym serem i zapiekaj przez 20 minut. Gotową zapiekankę posyp zieloną pietruszką.

Wpis znaleziono dzięki:

- Makaron

- Szynka

- Groszek