Przepis na jesienną sałatkę

Pyszna sałatka w klimacie jesieni. Świeży szpinak, roszponka i pyszne dodatki sprawią, że poczujesz się wyjątkowo lekko.

 

salad
Przepis na jesienną sałatkę

Sałatka, ale zdrowa i pożywna. Czerpmy z jesiennych dobrodziejstw jak najwięcej!

Składniki:

  • świeży szpinak 1 opakowanie
  • świeża roszponka 1 opakowanie
  • figi 4 dojrzałe szt.
  • ser kozi lub feta 150 g.
  • jabłko 2 szt.
  • orzechy włoskie 200 g.
  • pieczywo do odpieku Dan Cake 1 opakowanie

Dip:

  • miód 4-5 łyżek
  • musztarda francuska 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • świeża bazylia oraz tymianek wedle uznania
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki.
  2. Pieczywo Dan Cake podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki.
  3. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy.
  4. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
  5. W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku.
  6. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser.
  7. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.Smacznego!