Kanapka wiosenna z pastą z avocado i sosem Tahini

Nawet z codziennego i tradycyjnego posiłku można wyczarować ciekawe i niebanalne danie, które zachwyci posiadaczy najwybredniejszych podniebień.

Kanapka wiosenna z pastą z avocado i sosem Tahini

Składniki:

  • 1 dojrzałe avocado
  • kilka plasterków polędwicy królewskiej light
  • chleb żytni na zakwasie
  • pomidor
  • rukola
  • czerwona cebula
  • masło
  • cytryna

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki

Składniki na sos tahini:

  • ¼ szklanki pasty Tahini
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Avocado ugniatamy w miseczce widelcem i skrapiamy delikatnie cytryną. Chleb kroimy na kromki i smarujemy przygotowaną pastą.
  2. Układamy na nich pomidora, rukolę, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i polędwicę królewską light Konspol. Solimy i pieprzymy według uznania.
  3. Sos pomidorowy jest wyjątkowo łatwy do przygotowania, wystarczy przecisnąć przez praskę czosnek i wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
  4. Sos tahini także nie powinien sprawić nikomu trudności, a może zaskoczyć swoim smakiem. W tym przypadku również mieszamy ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
  5. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze kanapki.

Wpis znaleziono dzięki:

- Sos pomidorowy

- Sos tahini

- Avocado