Przepis na ptysie z serkiem

Ptyś to ciastko, które kojarzy nam się ze słodkim kremem i chrupiącą skorupką. Masa jest gęsta i słodka. A co powiecie na przepis na ptysia na ostro lub słono?

prysie z serkiem

 Składniki farszu:

• Śmietankowy serek twarogowy Cremetta 50g ( 2-3 sztuki )
• 1/2 czerwonej papryki
• 4-6 plasterków ulubionej szynki
• natka pietruszki
• sól
• pieprz

Sposób  przygotowania:

Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Składniki ptysi:

• 250ml wody
• 90g masła
• 3 jajka
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka soli

Sposób  przygotowania:

Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu, a następnie doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Ściągnij rondel z ognia i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aż do chwili, kiedy uzyskasz jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia. Wbij do ciasta jajka i dodaj sól. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformuj kuleczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 15 – 20 minut. Ostudzone ptysie natnij na dole i wypełnij farszem (z podanych proporcji powinno wyjść około 12-15 szt. niewielkich ptysi). Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Ptyś na słono

- Ptysie

- Przekąski