Rumsztyk z puree z fasoli i orzechowa salsa verde

rumsztyk
Kultura Brazylii jest bardzo zróżnicowana, w różnych rejonach kraju panują różne tradycje i zwyczaje, a co za tym idzie – królują w nich różne trendy dotyczące smaków.
Składniki:

• 2 rumsztyki, każdy około 250g
• 75g prażonych orzechów laskowych
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 pęczek mięty
• 1 pęczek bazylii
• 4 anchois, odsączone
• 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
• 2 łyżeczki musztardy Dijon
• sok z ½ cytryny
• 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
• sól morska i czarny pieprz
• 2 x 400g puszki fasoli cannelloni
• 50g niesolonego masła
• 200ml śmietanki
• Sól morska i biały pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Podgrzej piekarnik do 180°C/350°F. Wyłóż orzechy na tackę do pieczenia i praż przez 8-10 minut, od czasu do czasu wstrząsając. Odstaw, aby się schłodziły. Zmiksuj pozostałe składniki aż do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie konieczności dodając więcej oleju. Grubo posiekaj orzechy i dodaj do salsy. Przypraw do smaku i odstaw na bok.

2. Odsącz fasolę i podgrzej w garnku z masłem, około 5 minut, aż fasola zmięknie. Przełóż do miksera i miksuj aż powstanie jednolita masa. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem, następnie przenieś na patelnię i podgrzewaj aż do podania.

3. Rozpal grilla lub podgrzej patelnię grillową. Przypraw steki dużą ilością soli i pieprzu, następnie grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Przenieś na deskę i pozwól mięsu odpocząć przez 5 minut. Pokrój na cienkie plastry, sos z mięsa wlej do salsy. Podaj steki z puree z fasoli i salsą verde.