Wiosenne tartaletki z rabarbarem i kremem migdałowym

Tartaletki to idealna propozycja na słodki poczęstunek dla przyjaciół i rodziny. Poznaj przepis na popołudnie z rabarbarem w roli głównej.

Wiosenne tartaletki z rabarbarem i kremem migdałowym

Składniki:

  • młode laski rabarbaru 4 sztuki
  • cukier 1 łyżka
  • woda 50 ml
  • mielone migdały ¾ szklanki
  • biała czekolada 100 g
  • serek mascarpone 100 g
  • śmietanka 36% 100 g
  • tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) 12 sztuk
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Laski rabarbaru umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski.
  2. W garnku podgrzać wodę z cukrem cały czas mieszając. Gdy ten zacznie się karmelizować dodajemy rabarbar i smażymy aż rabarbar zmięknie.
  3. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
  4. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do ubitej śmietanki z serkiem. Dodać również zmielone migdały.
  5. Tartaletki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić kremem migdałowym.
  6. Skarmelizowany rabarbar pokroić na drobne paski o grubości ok. 5 milimetrów i ułożyć na tartaletkach w kratkę.
  7. Udekorować listkiem mięty.