Domowa pizza ze szparagami

Biała pizza domowej roboty to idealny pomysł na przyjęcie.

biala pizza
Domowa pizza ze szparagami

Połączenie szparagów, gorgonzoli z pizzą to doskonały pomysł.

Składniki:

Ciasto (2 pizze):

  •     250 g mąki pszennej
  •     ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
  •     7 g drożdży suszonych
  •     1 łyżeczka soli
  •     1 łyżeczka cukru
  •     1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta) marki Olitalia

Dodatki:

  •     150 g gorgonzoli
  •     150 g mozzarelli
  •     1/2 pęczka szparagów zielonych
  •     1 słoiczek anchois
  •     garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena marki Serpis
  •     garść pomidorów koktajlowych
  •     bazylia (świeża)
  •     oliwa Extra Vergine – Trufle marki Olitalia

Zobacz także: Domowa pizza z mozzarellą i bazylią

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.
    Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.
  2. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.
  4.  Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.
  5.  Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast. Wyłóż pozostałe składniki. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.
  6. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
  7. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.