PRODUKTY

Przygotowując posiłki, kierujmy się właściwościami i jakością produktów. W wielu kuchniach zaczęły dominować produkty ekologiczne, produkowane zgodnie z naturą. Mimo mniejszej dostępności, produkty takie są zdrowsze i smaczniejsze, dlatego warto zainteresować się tą tematyką. W tym dziale będziemy pisać o różnych produktach - zarówno tych zdrowych, jak również tych mniej, aby zwiększać Waszą świadomość w kwestii prawidłowego, zdrowego i smacznego żywienia.

Prawdy i mity na temat kaloryczności pizzy

Prawdy i mity na temat kaloryczności pizzy

Tak naprawdę pizza wcale nie musi być bombą kaloryczną, która szybko odbije się na wyglądzie sylwetki i doda nam kilka zbędnych kilogramów. Czy pizza może być zdrowa? Pizza to jedno z najbardziej znanych włoskich dań....
Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

Nasiona roślin strączkowych mają szereg walorów odżywczych – są m.in. doskonałym źródłem błonnika i wysokowartościowego białka. Błonnik to składnik, który utrzymuje poczucie sytości, zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom cukru i pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we...
Bezglutenowe wędliny w Twojej diecie

Bezglutenowe wędliny w Twojej diecie

Jak ustalić codzienne menu bez glutenu, aby było zarówno zdrowo, jak i smacznie?Gluten to szczególny rodzaj białka, który jak się okazuje jest często nietolerowany przez niektóre organizmy ludzkie. Wybierając produkty spożywcze odpowiednie dla osób,...
Poznaj kawiarniane trendy!

Poznaj kawiarniane trendy!

Już co drugi Polak odwiedza kawiarnię przynajmniej raz w miesiącu, a wielu z nas robi to nawet częściej. Pomimo, iż - jak pokazują dane zebrane przez Euromonitor Internat1ional - na kawę wypijaną w domu wciąż...
Orzechy źródłem zdrowia

Orzechy źródłem zdrowia

Do takich właśnie należą orzechy. Ogromna zawartość dobroczynnych tłuszczów oraz witamin sprawia, że są one najczęściej zalecaną przez specjalistów przekąską pomiędzy dietetycznymi posiłkami.Nie trzeba być jednak na diecie, by móc korzystać z zalet orzechów....
Specjalista radzi: Najlepsze tłuszcze do smażenia, smarowania i pieczenia

Specjalista radzi: Najlepsze tłuszcze do smażenia, smarowania i pieczenia

Zastanawiasz się jakie tłuszcze wybierać do codziennego użytku w kuchni? W pismach i internecie krąży mnóstwo porad i opinii dotyczących tego na czym smażyć i piec oraz czym najlepiej smarować kanapki. Ale co na...
Czy istnieją dobre i złe cukry?

Czy istnieją dobre i złe cukry?

Zdaniem Prof. Freda Brounsa z katedry Zdrowia, Medycy i Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu w Maastricht oraz przewodniczącego programu „Health Food Innovation", taka definicja nie ma odpowiedniego naukowego uzasadnienia i może prowadzić do błędnych interpretacji oraz...
Jakie paluszki wybierają Polacy?

Jakie paluszki wybierają Polacy?

Grube jolki, z solą morską i orzechami, a może orkiszowe – co uwielbiają Polacy?Miłośnicy tradycji Wielbicielom paluszków z tradycyjną recepturą do gustu przypadną te z ziołami, cebulą lub makiem, ponadczasowe Jolki oraz paluszki firmowe –...
Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

Zwiększona ilość barwników, stabilizatorów i konserwantów, długie leżakowanie ciasta, czy używanie ciekłego azotu podczas chłodzenia… - to tylko niektóre z zarzutów, jakie są stawiane szeroko dostępnemu w każdym dużym sklepie pieczywu mrożonemu. Jaka jest...
Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Charakteryzuje ją intensywny smak i aromat. Szef kuchni Knorr opowiada: "chorizo jest kiełbasą, którą produkuje się w różnych odmianach z mięsa wieprzowego. Wszystkie jednak łączy dodatek słodkiej - suszonej i wędzonej - papryki, która...
Rośnie spożycie gorzkiej czekolady. Konsumenci szukają droższych słodyczy

Rośnie spożycie gorzkiej czekolady. Konsumenci szukają droższych słodyczy

 Do 2018 roku spożycie tego produktu powinno rosnąć w tempie około 3 proc. rocznie. Rynek czekolady gorzkiej, chociaż jest mniejszy niż wyrobów z czekolady mlecznej, to rośnie szybciej. Konsumenci częściej poszukują słodyczy zdrowych, wybierają też droższe...
Gorąca czekolada na chłodne dni

Gorąca czekolada na chłodne dni

Czekolada, produkowana z masła i miazgi kakaowej oraz dodatków słodzących, znana jest od wieków. Choć twierdzi się, że ziarna kakaowca przywędrowały do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, dopiero w XVII wieku opracowano pierwszą recepturę...
Jak kawa łagodzi uporczywy kaszel? Ta i inne zalety kawy!

Jak kawa łagodzi uporczywy kaszel? Ta i inne zalety kawy!

Jesienna apatia to przypadłość, z którą boryka się spora część społeczeństwa. Spadek koncentracji i przewlekłe zmęczenie to tylko niektóre z symptomów, które dotykają nas w skutek skrócenia dnia i spadku temperatury. W skrajnych przypadkach, chandra...
Masło czy margaryna? Poznaj się na tłuszczach

Masło czy margaryna? Poznaj się na tłuszczach

50% Polaków deklaruje, że przy wyborze produktu do smarowania pieczywa kieruje się smakiem, co trzecia osoba bazuje w tej kwestii na własnych przekonaniach. Polacy prześcigają się w argumentach o to, który z produktów jest...
Minikiwi – co to za nowy owoc?!

Minikiwi – co to za nowy owoc?!

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) jest pnączem, które choć znane od wieków i cenione ze względu na walory ozdobne, nie było dotąd powszechnie uprawiane w celach spożywczych. Owocem aktinidii jest jagoda, której miąższ przypomina popularne...

Uroda

Lato nas w tym roku nie rozpieszcza? To dobrze dla skóry!

 Martwisz się deszczowym latem? Przestań! To już udowodnione, że słońce przyspiesza starzenie skóry. Pod jego wpływem w skórze dochodzi do inwazji wolnych rodników, które...

Przepisy

Sos myśliwski z grzybami leśnymi serwowany z pieczonymi ziemniakami

Grzyby leśne ożywiają kuchnię i odmieniają ją nie do poznania.Dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi potrafią uczynić ze zwykłego posiłku wyrafinowane, niecodzienne, niemalże królewskie danie.W...