PRODUKTY

Przygotowując posiłki, kierujmy się właściwościami i jakością produktów. W wielu kuchniach zaczęły dominować produkty ekologiczne, produkowane zgodnie z naturą. Mimo mniejszej dostępności, produkty takie są zdrowsze i smaczniejsze, dlatego warto zainteresować się tą tematyką. W tym dziale będziemy pisać o różnych produktach - zarówno tych zdrowych, jak również tych mniej, aby zwiększać Waszą świadomość w kwestii prawidłowego, zdrowego i smacznego żywienia.

Multifunkcjonalny jak… cukierek

 „Słodycze impulsowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Obserwujemy to między innymi na podstawie stale dodatniej dynamiki sprzedaży dropsów Mieszko - Eukaliptus. W ciągu minionego roku Eukaliptus odnotował wzrost sprzedaży aż o 11%, bo odpowiada...

Designerska forma i przyjemność z gotowania w Twojej kuchni

W kuchni jesz, pijesz poranną kawę, pomagasz dzieciom odrabiać lekcje i to właśnie tu kończy się prawie każda domówka ze znajomymi – dlatego Twoja kuchnia musi być idealna. Aby tak było i aby służyła...

Suszone pomidory z kaparami w oleju z ziołami OLE! 

Suszone pomidory w paskach i kapary w oleju z ziołami OLE! to właściwie wszystkie potrzebne składniki Twojego obiadu Jeśli masz w domu makaron penne, możesz zabrać się za przygotowanie przepysznego dania. Jeśli aromatyczną zalewę...

Prawdy i mity na temat kaloryczności pizzy

Tak naprawdę pizza wcale nie musi być bombą kaloryczną, która szybko odbije się na wyglądzie sylwetki i doda nam kilka zbędnych kilogramów. Czy pizza może być zdrowa? Pizza to jedno z najbardziej znanych włoskich dań....

Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

Nasiona roślin strączkowych mają szereg walorów odżywczych – są m.in. doskonałym źródłem błonnika i wysokowartościowego białka. Błonnik to składnik, który utrzymuje poczucie sytości, zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom cukru i pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we...

Bezglutenowe wędliny w Twojej diecie

Jak ustalić codzienne menu bez glutenu, aby było zarówno zdrowo, jak i smacznie?Gluten to szczególny rodzaj białka, który jak się okazuje jest często nietolerowany przez niektóre organizmy ludzkie. Wybierając produkty spożywcze odpowiednie dla osób,...

Poznaj kawiarniane trendy!

Już co drugi Polak odwiedza kawiarnię przynajmniej raz w miesiącu, a wielu z nas robi to nawet częściej. Pomimo, iż - jak pokazują dane zebrane przez Euromonitor Internat1ional - na kawę wypijaną w domu wciąż...

Orzechy źródłem zdrowia

Do takich właśnie należą orzechy. Ogromna zawartość dobroczynnych tłuszczów oraz witamin sprawia, że są one najczęściej zalecaną przez specjalistów przekąską pomiędzy dietetycznymi posiłkami.Nie trzeba być jednak na diecie, by móc korzystać z zalet orzechów....

Specjalista radzi: Najlepsze tłuszcze do smażenia, smarowania i pieczenia

Zastanawiasz się jakie tłuszcze wybierać do codziennego użytku w kuchni? W pismach i internecie krąży mnóstwo porad i opinii dotyczących tego na czym smażyć i piec oraz czym najlepiej smarować kanapki. Ale co na...

Czy istnieją dobre i złe cukry?

Zdaniem Prof. Freda Brounsa z katedry Zdrowia, Medycy i Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu w Maastricht oraz przewodniczącego programu „Health Food Innovation", taka definicja nie ma odpowiedniego naukowego uzasadnienia i może prowadzić do błędnych interpretacji oraz...

Jakie paluszki wybierają Polacy?

Grube jolki, z solą morską i orzechami, a może orkiszowe – co uwielbiają Polacy?Miłośnicy tradycji Wielbicielom paluszków z tradycyjną recepturą do gustu przypadną te z ziołami, cebulą lub makiem, ponadczasowe Jolki oraz paluszki firmowe –...

Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

Zwiększona ilość barwników, stabilizatorów i konserwantów, długie leżakowanie ciasta, czy używanie ciekłego azotu podczas chłodzenia… - to tylko niektóre z zarzutów, jakie są stawiane szeroko dostępnemu w każdym dużym sklepie pieczywu mrożonemu. Jaka jest...

Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Charakteryzuje ją intensywny smak i aromat. Szef kuchni Knorr opowiada: "chorizo jest kiełbasą, którą produkuje się w różnych odmianach z mięsa wieprzowego. Wszystkie jednak łączy dodatek słodkiej - suszonej i wędzonej - papryki, która...

Rośnie spożycie gorzkiej czekolady. Konsumenci szukają droższych słodyczy

 Do 2018 roku spożycie tego produktu powinno rosnąć w tempie około 3 proc. rocznie. Rynek czekolady gorzkiej, chociaż jest mniejszy niż wyrobów z czekolady mlecznej, to rośnie szybciej. Konsumenci częściej poszukują słodyczy zdrowych, wybierają też droższe...

Gorąca czekolada na chłodne dni

Czekolada, produkowana z masła i miazgi kakaowej oraz dodatków słodzących, znana jest od wieków. Choć twierdzi się, że ziarna kakaowca przywędrowały do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, dopiero w XVII wieku opracowano pierwszą recepturę...

W jaki sposób możemy poprawić kondycję miejsc intymnych, gdy się starzeją?

Tymczasem starzenie się miejsc intymnych to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim zdrowia intymnego, życia seksualnego i komfortu kobiety. Warto więc wiedzieć jak...

Szybki obiad na dziś: zupa cebulowa z grzankami + pomidory faszerowane...

Czy zawsze jednak na naszych stołach muszą gościć te same klasyczne potrawy? Absolutnie nie. Wystarczą podstawowe produkty, trochę inwencji i odwagi a obiad już...