PRODUKTY

Przygotowując posiłki, kierujmy się właściwościami i jakością produktów. W wielu kuchniach zaczęły dominować produkty ekologiczne, produkowane zgodnie z naturą. Mimo mniejszej dostępności, produkty takie są zdrowsze i smaczniejsze, dlatego warto zainteresować się tą tematyką. W tym dziale będziemy pisać o różnych produktach - zarówno tych zdrowych, jak również tych mniej, aby zwiększać Waszą świadomość w kwestii prawidłowego, zdrowego i smacznego żywienia.

Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

Zwiększona ilość barwników, stabilizatorów i konserwantów, długie leżakowanie ciasta, czy używanie ciekłego azotu podczas chłodzenia… - to tylko niektóre z zarzutów, jakie są stawiane szeroko dostępnemu w każdym dużym sklepie pieczywu mrożonemu. Jaka jest...
Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Charakteryzuje ją intensywny smak i aromat. Szef kuchni Knorr opowiada: "chorizo jest kiełbasą, którą produkuje się w różnych odmianach z mięsa wieprzowego. Wszystkie jednak łączy dodatek słodkiej - suszonej i wędzonej - papryki, która...
Rośnie spożycie gorzkiej czekolady. Konsumenci szukają droższych słodyczy

Rośnie spożycie gorzkiej czekolady. Konsumenci szukają droższych słodyczy

 Do 2018 roku spożycie tego produktu powinno rosnąć w tempie około 3 proc. rocznie. Rynek czekolady gorzkiej, chociaż jest mniejszy niż wyrobów z czekolady mlecznej, to rośnie szybciej. Konsumenci częściej poszukują słodyczy zdrowych, wybierają też droższe...
Gorąca czekolada na chłodne dni

Gorąca czekolada na chłodne dni

Czekolada, produkowana z masła i miazgi kakaowej oraz dodatków słodzących, znana jest od wieków. Choć twierdzi się, że ziarna kakaowca przywędrowały do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, dopiero w XVII wieku opracowano pierwszą recepturę...
Jak kawa łagodzi uporczywy kaszel? Ta i inne zalety kawy!

Jak kawa łagodzi uporczywy kaszel? Ta i inne zalety kawy!

Jesienna apatia to przypadłość, z którą boryka się spora część społeczeństwa. Spadek koncentracji i przewlekłe zmęczenie to tylko niektóre z symptomów, które dotykają nas w skutek skrócenia dnia i spadku temperatury. W skrajnych przypadkach, chandra...
Masło czy margaryna? Poznaj się na tłuszczach

Masło czy margaryna? Poznaj się na tłuszczach

50% Polaków deklaruje, że przy wyborze produktu do smarowania pieczywa kieruje się smakiem, co trzecia osoba bazuje w tej kwestii na własnych przekonaniach. Polacy prześcigają się w argumentach o to, który z produktów jest...
Minikiwi – co to za nowy owoc?!

Minikiwi – co to za nowy owoc?!

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) jest pnączem, które choć znane od wieków i cenione ze względu na walory ozdobne, nie było dotąd powszechnie uprawiane w celach spożywczych. Owocem aktinidii jest jagoda, której miąższ przypomina popularne...
Ogórki! Dowiedzmy się o nich czegoś więcej!

Ogórki! Dowiedzmy się o nich czegoś więcej!

Jak mieć pewność, że nasze ogórki kiszone będą chrupkie i twarde? Po czym poznać, że kupujemy ogórki, które rosły same, bez zbędnej chemii? Wiedzą prosto od rolników z mazowieckich wsi dzieli się Przemek Sendzielski,...
Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

Zielone liście jarmużu to nasze swojskie, polskie superfood. Idealnie wpisuje się on w zdrową modę na zielone. Jego liście świetnie sprawdzają się na surowo - wtedy nie tracą cennych wartości odżywczych. Można je dodawać...
10 składników odżywczych, które pomogą pokonać zmęczenie

10 składników odżywczych, które pomogą pokonać zmęczenie

Apatia, ospałość i znużenie mogą być wynikiem nieodpowiedniego jadłospisu. Oto lista składników diety dodających energii.1. Żelazo Niedobór żelaza – który prowadzić może do anemii – jest najczęstszym deficytem żywieniowym występującym u kobiet. Jego objawami są...
Właściwości octu jabłkowego – zbawienny wpływ na organizm

Właściwości octu jabłkowego – zbawienny wpływ na organizm

O nieprzeciętnych właściwościach octu jabłkowego można przeczytać w domowych poradnikach, podręcznikach medycyny naturalnej, ale też w książce kucharskiej, ponieważ ten wszechstronny produkt wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia człowieka. Wiele osób deklaruje znajomość jego...
Zdrowe substytuty w Twojej kuchni? Pokochasz je!

Zdrowe substytuty w Twojej kuchni? Pokochasz je!

Kasza jaglana zamiast białego ryżu Proso, czyli kasza jaglana, to jedna z najzdrowszych, a do tego zasadotwórczych, kasz. Stanowi idealny zamiennik dla uboższego w wartości odżywcze, i zakwaszającego, białego ryżu. Jaglankę wyróżnia bogactwo łatwo przyswajalnego...
6 powodów, za które warto kochać szparagi

6 powodów, za które warto kochać szparagi

Na przełomie maja i czerwca na targowiskach, bazarkach oraz półkach sklepowych królują szparagi, którymi możemy się cieszyć niespełna miesiąc, dlatego też niech sezon na nie trwa w najlepsze!Zielony, biały, fioletowy – kolory zdrowia- Szparagi...
Dlaczego warto łączyć steki z czerwonym winem?

Dlaczego warto łączyć steki z czerwonym winem?

Stek i czerwone wino to klasyczny wybór nie bez powodu. Dlaczego nie wino białe lub szampan? Trafny pairing steka z czerwonym winem pozwoli wydobyć z mięsa to, co najlepsze, bez ingerencji w jego smak. Dlaczego...
Żywność wygodna bez dodatków? To możliwe

Żywność wygodna bez dodatków? To możliwe

Część produktów dostępnych na rynku wciąż opiera się na składnikach, które budzą nasze wątpliwości, jednak pojawia się dla nich coraz więcej alternatyw. Jest to po części zasługa producentów, jak też nas samych, ponieważ decydując...

Uroda

Od czego zacząć przygodę z medycyną estetyczną?

Jak odnaleźć się w gąszczu zabiegów, które proponują nam gabinety medycyny estetycznej? Metod i możliwości jest dużo – bardziej i mniej agresywnych, krótkotrwałych i...

Przepisy

Na zmęczenie wrap z tofu, szpinakiem i granatem

Jak kreatywnie zaszczepić żelazo w codziennej diecie? Oto przepis na prosty i szybki wrap z tofu, szpinakiem i granatem. Danie zawiera także witaminę C,...