PRODUKTY

Przygotowując posiłki, kierujmy się właściwościami i jakością produktów. W wielu kuchniach zaczęły dominować produkty ekologiczne, produkowane zgodnie z naturą. Mimo mniejszej dostępności, produkty takie są zdrowsze i smaczniejsze, dlatego warto zainteresować się tą tematyką. W tym dziale będziemy pisać o różnych produktach - zarówno tych zdrowych, jak również tych mniej, aby zwiększać Waszą świadomość w kwestii prawidłowego, zdrowego i smacznego żywienia.

Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe

Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe

Nasiona roślin strączkowych mają szereg walorów odżywczych – są m.in. doskonałym źródłem błonnika i wysokowartościowego białka. Błonnik to składnik, który utrzymuje poczucie sytości, zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom cukru i pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we...
Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

Zwiększona ilość barwników, stabilizatorów i konserwantów, długie leżakowanie ciasta, czy używanie ciekłego azotu podczas chłodzenia… - to tylko niektóre z zarzutów, jakie są stawiane szeroko dostępnemu w każdym dużym sklepie pieczywu mrożonemu. Jaka jest...
Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Charakteryzuje ją intensywny smak i aromat. Szef kuchni Knorr opowiada: "chorizo jest kiełbasą, którą produkuje się w różnych odmianach z mięsa wieprzowego. Wszystkie jednak łączy dodatek słodkiej - suszonej i wędzonej - papryki, która...
Rośnie spożycie gorzkiej czekolady. Konsumenci szukają droższych słodyczy

Rośnie spożycie gorzkiej czekolady. Konsumenci szukają droższych słodyczy

 Do 2018 roku spożycie tego produktu powinno rosnąć w tempie około 3 proc. rocznie. Rynek czekolady gorzkiej, chociaż jest mniejszy niż wyrobów z czekolady mlecznej, to rośnie szybciej. Konsumenci częściej poszukują słodyczy zdrowych, wybierają też droższe...
Gorąca czekolada na chłodne dni

Gorąca czekolada na chłodne dni

Czekolada, produkowana z masła i miazgi kakaowej oraz dodatków słodzących, znana jest od wieków. Choć twierdzi się, że ziarna kakaowca przywędrowały do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, dopiero w XVII wieku opracowano pierwszą recepturę...
Jak kawa łagodzi uporczywy kaszel? Ta i inne zalety kawy!

Jak kawa łagodzi uporczywy kaszel? Ta i inne zalety kawy!

Jesienna apatia to przypadłość, z którą boryka się spora część społeczeństwa. Spadek koncentracji i przewlekłe zmęczenie to tylko niektóre z symptomów, które dotykają nas w skutek skrócenia dnia i spadku temperatury. W skrajnych przypadkach, chandra...
Masło czy margaryna? Poznaj się na tłuszczach

Masło czy margaryna? Poznaj się na tłuszczach

50% Polaków deklaruje, że przy wyborze produktu do smarowania pieczywa kieruje się smakiem, co trzecia osoba bazuje w tej kwestii na własnych przekonaniach. Polacy prześcigają się w argumentach o to, który z produktów jest...
Minikiwi – co to za nowy owoc?!

Minikiwi – co to za nowy owoc?!

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) jest pnączem, które choć znane od wieków i cenione ze względu na walory ozdobne, nie było dotąd powszechnie uprawiane w celach spożywczych. Owocem aktinidii jest jagoda, której miąższ przypomina popularne...
Ogórki! Dowiedzmy się o nich czegoś więcej!

Ogórki! Dowiedzmy się o nich czegoś więcej!

Jak mieć pewność, że nasze ogórki kiszone będą chrupkie i twarde? Po czym poznać, że kupujemy ogórki, które rosły same, bez zbędnej chemii? Wiedzą prosto od rolników z mazowieckich wsi dzieli się Przemek Sendzielski,...
Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

Zielone liście jarmużu to nasze swojskie, polskie superfood. Idealnie wpisuje się on w zdrową modę na zielone. Jego liście świetnie sprawdzają się na surowo - wtedy nie tracą cennych wartości odżywczych. Można je dodawać...
10 składników odżywczych, które pomogą pokonać zmęczenie

10 składników odżywczych, które pomogą pokonać zmęczenie

Apatia, ospałość i znużenie mogą być wynikiem nieodpowiedniego jadłospisu. Oto lista składników diety dodających energii.1. Żelazo Niedobór żelaza – który prowadzić może do anemii – jest najczęstszym deficytem żywieniowym występującym u kobiet. Jego objawami są...
Właściwości octu jabłkowego – zbawienny wpływ na organizm

Właściwości octu jabłkowego – zbawienny wpływ na organizm

O nieprzeciętnych właściwościach octu jabłkowego można przeczytać w domowych poradnikach, podręcznikach medycyny naturalnej, ale też w książce kucharskiej, ponieważ ten wszechstronny produkt wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia człowieka. Wiele osób deklaruje znajomość jego...
Zdrowe substytuty w Twojej kuchni? Pokochasz je!

Zdrowe substytuty w Twojej kuchni? Pokochasz je!

Kasza jaglana zamiast białego ryżu Proso, czyli kasza jaglana, to jedna z najzdrowszych, a do tego zasadotwórczych, kasz. Stanowi idealny zamiennik dla uboższego w wartości odżywcze, i zakwaszającego, białego ryżu. Jaglankę wyróżnia bogactwo łatwo przyswajalnego...
6 powodów, za które warto kochać szparagi

6 powodów, za które warto kochać szparagi

Na przełomie maja i czerwca na targowiskach, bazarkach oraz półkach sklepowych królują szparagi, którymi możemy się cieszyć niespełna miesiąc, dlatego też niech sezon na nie trwa w najlepsze!Zielony, biały, fioletowy – kolory zdrowia- Szparagi...
Dlaczego warto łączyć steki z czerwonym winem?

Dlaczego warto łączyć steki z czerwonym winem?

Stek i czerwone wino to klasyczny wybór nie bez powodu. Dlaczego nie wino białe lub szampan? Trafny pairing steka z czerwonym winem pozwoli wydobyć z mięsa to, co najlepsze, bez ingerencji w jego smak. Dlaczego...

Uroda

4 najważniejsze zabiegi upiększające na wiosnę

Tylko jak to zrobisz szybko i bezproblemowo? – odpowiada dr Urszula Brumer, lekarz medycyny estetycznej i właścicielka warszawskiej kliniki Medycyna Młodości. Aby lepiej czuć...

Przepisy

Przepis na zielone oliwki hiszpańskie

 Poznaj Oliwkę – największą hiszpańską celebrytkę! 7 dni tygodnia, 7 hiszpańskich oliwek i ich 37 kalorii. Tylko tyle wystarczy, żeby zapewnić sobie młodość, zdrowie i...