PRODUKTY

Przygotowując posiłki, kierujmy się właściwościami i jakością produktów. W wielu kuchniach zaczęły dominować produkty ekologiczne, produkowane zgodnie z naturą. Mimo mniejszej dostępności, produkty takie są zdrowsze i smaczniejsze, dlatego warto zainteresować się tą tematyką. W tym dziale będziemy pisać o różnych produktach - zarówno tych zdrowych, jak również tych mniej, aby zwiększać Waszą świadomość w kwestii prawidłowego, zdrowego i smacznego żywienia.

Specjalista radzi: Najlepsze tłuszcze do smażenia, smarowania i pieczenia

Specjalista radzi: Najlepsze tłuszcze do smażenia, smarowania i pieczenia

Zastanawiasz się jakie tłuszcze wybierać do codziennego użytku w kuchni? W pismach i internecie krąży mnóstwo porad i opinii dotyczących tego na czym smażyć i piec oraz czym najlepiej smarować kanapki. Ale co na...
Czy istnieją dobre i złe cukry?

Czy istnieją dobre i złe cukry?

Zdaniem Prof. Freda Brounsa z katedry Zdrowia, Medycy i Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu w Maastricht oraz przewodniczącego programu „Health Food Innovation", taka definicja nie ma odpowiedniego naukowego uzasadnienia i może prowadzić do błędnych interpretacji oraz...
Jakie paluszki wybierają Polacy?

Jakie paluszki wybierają Polacy?

Grube jolki, z solą morską i orzechami, a może orkiszowe – co uwielbiają Polacy?Miłośnicy tradycji Wielbicielom paluszków z tradycyjną recepturą do gustu przypadną te z ziołami, cebulą lub makiem, ponadczasowe Jolki oraz paluszki firmowe –...
Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

Zwiększona ilość barwników, stabilizatorów i konserwantów, długie leżakowanie ciasta, czy używanie ciekłego azotu podczas chłodzenia… - to tylko niektóre z zarzutów, jakie są stawiane szeroko dostępnemu w każdym dużym sklepie pieczywu mrożonemu. Jaka jest...
Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Charakteryzuje ją intensywny smak i aromat. Szef kuchni Knorr opowiada: "chorizo jest kiełbasą, którą produkuje się w różnych odmianach z mięsa wieprzowego. Wszystkie jednak łączy dodatek słodkiej - suszonej i wędzonej - papryki, która...
Rośnie spożycie gorzkiej czekolady. Konsumenci szukają droższych słodyczy

Rośnie spożycie gorzkiej czekolady. Konsumenci szukają droższych słodyczy

 Do 2018 roku spożycie tego produktu powinno rosnąć w tempie około 3 proc. rocznie. Rynek czekolady gorzkiej, chociaż jest mniejszy niż wyrobów z czekolady mlecznej, to rośnie szybciej. Konsumenci częściej poszukują słodyczy zdrowych, wybierają też droższe...
Gorąca czekolada na chłodne dni

Gorąca czekolada na chłodne dni

Czekolada, produkowana z masła i miazgi kakaowej oraz dodatków słodzących, znana jest od wieków. Choć twierdzi się, że ziarna kakaowca przywędrowały do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, dopiero w XVII wieku opracowano pierwszą recepturę...
Jak kawa łagodzi uporczywy kaszel? Ta i inne zalety kawy!

Jak kawa łagodzi uporczywy kaszel? Ta i inne zalety kawy!

Jesienna apatia to przypadłość, z którą boryka się spora część społeczeństwa. Spadek koncentracji i przewlekłe zmęczenie to tylko niektóre z symptomów, które dotykają nas w skutek skrócenia dnia i spadku temperatury. W skrajnych przypadkach, chandra...
Masło czy margaryna? Poznaj się na tłuszczach

Masło czy margaryna? Poznaj się na tłuszczach

50% Polaków deklaruje, że przy wyborze produktu do smarowania pieczywa kieruje się smakiem, co trzecia osoba bazuje w tej kwestii na własnych przekonaniach. Polacy prześcigają się w argumentach o to, który z produktów jest...
Minikiwi – co to za nowy owoc?!

Minikiwi – co to za nowy owoc?!

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) jest pnączem, które choć znane od wieków i cenione ze względu na walory ozdobne, nie było dotąd powszechnie uprawiane w celach spożywczych. Owocem aktinidii jest jagoda, której miąższ przypomina popularne...
Ogórki! Dowiedzmy się o nich czegoś więcej!

Ogórki! Dowiedzmy się o nich czegoś więcej!

Jak mieć pewność, że nasze ogórki kiszone będą chrupkie i twarde? Po czym poznać, że kupujemy ogórki, które rosły same, bez zbędnej chemii? Wiedzą prosto od rolników z mazowieckich wsi dzieli się Przemek Sendzielski,...
Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

Zielone liście jarmużu to nasze swojskie, polskie superfood. Idealnie wpisuje się on w zdrową modę na zielone. Jego liście świetnie sprawdzają się na surowo - wtedy nie tracą cennych wartości odżywczych. Można je dodawać...
10 składników odżywczych, które pomogą pokonać zmęczenie

10 składników odżywczych, które pomogą pokonać zmęczenie

Apatia, ospałość i znużenie mogą być wynikiem nieodpowiedniego jadłospisu. Oto lista składników diety dodających energii.1. Żelazo Niedobór żelaza – który prowadzić może do anemii – jest najczęstszym deficytem żywieniowym występującym u kobiet. Jego objawami są...
Właściwości octu jabłkowego – zbawienny wpływ na organizm

Właściwości octu jabłkowego – zbawienny wpływ na organizm

O nieprzeciętnych właściwościach octu jabłkowego można przeczytać w domowych poradnikach, podręcznikach medycyny naturalnej, ale też w książce kucharskiej, ponieważ ten wszechstronny produkt wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia człowieka. Wiele osób deklaruje znajomość jego...
Zdrowe substytuty w Twojej kuchni? Pokochasz je!

Zdrowe substytuty w Twojej kuchni? Pokochasz je!

Kasza jaglana zamiast białego ryżu Proso, czyli kasza jaglana, to jedna z najzdrowszych, a do tego zasadotwórczych, kasz. Stanowi idealny zamiennik dla uboższego w wartości odżywcze, i zakwaszającego, białego ryżu. Jaglankę wyróżnia bogactwo łatwo przyswajalnego...

Uroda

Fakty i mity na temat stosowania lasera do depilacji w domu

Jedną z nich jest technologia IPL - Intense Pulse Light, czyli intensywny impuls światła to określenie systemu do trwałego usuwania owłosienia wykorzystującego energię światła...

Przepisy

Przepis na dwie pyszne zupy z ciecierzycy

Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również...