PRODUKTY

Przygotowując posiłki, kierujmy się właściwościami i jakością produktów. W wielu kuchniach zaczęły dominować produkty ekologiczne, produkowane zgodnie z naturą. Mimo mniejszej dostępności, produkty takie są zdrowsze i smaczniejsze, dlatego warto zainteresować się tą tematyką. W tym dziale będziemy pisać o różnych produktach - zarówno tych zdrowych, jak również tych mniej, aby zwiększać Waszą świadomość w kwestii prawidłowego, zdrowego i smacznego żywienia.

Jakiego kurczaka wybieram?

Zawsze jednak warto sprawdzić skąd pochodzi dany kurczak, bo to co jemy odbija się na naszym zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Lubię też mieć świadomość, że chów zwierząt jest wolny od cierpienia. To służy nam...

Kultowa Śliwka Nałęczowska w czekoladzie

Śliwkę Nałęczowską w czekoladzie zna chyba każdy! Ten kultowy polski specjał i jednocześnie flagowy produkt marki Solidarność ma szerokie grono wielbicieli w kraju i poza jego granicami. Znakiem rozpoznawczym Śliwki Nałęczowskiej w czekoladzie są:...

Joy&Me – pyszne słodkości o bogatym wnętrzu

 Goplana zaskakuje bogatą w smaku nowością Joy&Me. Pralinowe smakołyki kuszą chrupiącym wafelkiem z puszystym kremem (waniliowym lub czekoladowym), kryjącym w sobie kroplę owocowego nadzienia. Słodkości oblane są czekoladą i udekorowane czekoladowymi paseczkami w soczystych...

Multifunkcjonalny jak… cukierek

 „Słodycze impulsowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Obserwujemy to między innymi na podstawie stale dodatniej dynamiki sprzedaży dropsów Mieszko - Eukaliptus. W ciągu minionego roku Eukaliptus odnotował wzrost sprzedaży aż o 11%, bo odpowiada...

Designerska forma i przyjemność z gotowania w Twojej kuchni

W kuchni jesz, pijesz poranną kawę, pomagasz dzieciom odrabiać lekcje i to właśnie tu kończy się prawie każda domówka ze znajomymi – dlatego Twoja kuchnia musi być idealna. Aby tak było i aby służyła...

Suszone pomidory z kaparami w oleju z ziołami OLE! 

Suszone pomidory w paskach i kapary w oleju z ziołami OLE! to właściwie wszystkie potrzebne składniki Twojego obiadu Jeśli masz w domu makaron penne, możesz zabrać się za przygotowanie przepysznego dania. Jeśli aromatyczną zalewę...

Prawdy i mity na temat kaloryczności pizzy

Tak naprawdę pizza wcale nie musi być bombą kaloryczną, która szybko odbije się na wyglądzie sylwetki i doda nam kilka zbędnych kilogramów. Czy pizza może być zdrowa? Pizza to jedno z najbardziej znanych włoskich dań....

Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

Nasiona roślin strączkowych mają szereg walorów odżywczych – są m.in. doskonałym źródłem błonnika i wysokowartościowego białka. Błonnik to składnik, który utrzymuje poczucie sytości, zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom cukru i pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we...

Bezglutenowe wędliny w Twojej diecie

Jak ustalić codzienne menu bez glutenu, aby było zarówno zdrowo, jak i smacznie?Gluten to szczególny rodzaj białka, który jak się okazuje jest często nietolerowany przez niektóre organizmy ludzkie. Wybierając produkty spożywcze odpowiednie dla osób,...

Poznaj kawiarniane trendy!

Już co drugi Polak odwiedza kawiarnię przynajmniej raz w miesiącu, a wielu z nas robi to nawet częściej. Pomimo, iż - jak pokazują dane zebrane przez Euromonitor Internat1ional - na kawę wypijaną w domu wciąż...

Orzechy źródłem zdrowia

Do takich właśnie należą orzechy. Ogromna zawartość dobroczynnych tłuszczów oraz witamin sprawia, że są one najczęściej zalecaną przez specjalistów przekąską pomiędzy dietetycznymi posiłkami.Nie trzeba być jednak na diecie, by móc korzystać z zalet orzechów....

Specjalista radzi: Najlepsze tłuszcze do smażenia, smarowania i pieczenia

Zastanawiasz się jakie tłuszcze wybierać do codziennego użytku w kuchni? W pismach i internecie krąży mnóstwo porad i opinii dotyczących tego na czym smażyć i piec oraz czym najlepiej smarować kanapki. Ale co na...

Czy istnieją dobre i złe cukry?

Zdaniem Prof. Freda Brounsa z katedry Zdrowia, Medycy i Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu w Maastricht oraz przewodniczącego programu „Health Food Innovation", taka definicja nie ma odpowiedniego naukowego uzasadnienia i może prowadzić do błędnych interpretacji oraz...

Jakie paluszki wybierają Polacy?

Grube jolki, z solą morską i orzechami, a może orkiszowe – co uwielbiają Polacy?Miłośnicy tradycji Wielbicielom paluszków z tradycyjną recepturą do gustu przypadną te z ziołami, cebulą lub makiem, ponadczasowe Jolki oraz paluszki firmowe –...

Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

Zwiększona ilość barwników, stabilizatorów i konserwantów, długie leżakowanie ciasta, czy używanie ciekłego azotu podczas chłodzenia… - to tylko niektóre z zarzutów, jakie są stawiane szeroko dostępnemu w każdym dużym sklepie pieczywu mrożonemu. Jaka jest...

Chcesz pozbyć się zasinień pod oczami? To proste!

Z zasinieniami pod dolną powieką można poradzić sobie na kilka sposobów, w zależności od wieku, skali problemu i stanu skóry. Dlatego najlepiej skierować swoje...

Słodkie tosty z twarożkiem i winogronami w 3 krokach!

Słodkie tosty z twarożkiem i winogronami, posypane orzechami i polane miodem to przepis, który zachwyci najbardziej wymagającego smakosza. Co więcej, wykonamy go w 3...