Jeszcze do niedawna panowała opinia, że makarony są tuczące. To nieprawda! Tuczące są jedynie dodatki i tłuste sosy, które podajemy z makaronami. Przedstawiamy zdrowy i prosty przepis na obiad z makaronem.
Składniki:
-
250 g Makaronu Czaniecki Rurka Ukośna Pełnoziarnista
-
3 kolorowe papryki (zielona, żółta, czerwona)
-
1 por
-
pół łyżki miodu
-
4 łyżki bulionu warzywnego
-
łyżka białego octu winnego
-
2 łyżki oleju z pestek winogron
-
pęczek pietruszki,
-
2 łyżki ziarna sezamowego
-
sól, pieprz
- 2 średnie cebule
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżki oleju.
- Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i por w nieco większe kawałki.
- Jarzyny dusić na pozostałym oleju przez 5 minut, po czym dodać wywar i dusić aż się wchłonie.
- Doprawić na słodko-kwaśno octem, solą, pieprzem i miodem.
- Wymieszać z makaronem, przez chwilę podgrzewać.
- Podawać posypane uprażonym sezamem i zieloną pietruszką.