Przepis na babę wielkanocną

Historycznie to właśnie dzięki polskim wpływom popularna babka zaczęła zdobywać uznanie w takich krajach jak Włochy czy Francja, gdzie współcześnie stanowi także symbol Świąt.

baba wielkanocna

Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się też w swojej klasycznej odmianie:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 1 opakowanie
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • aromat migdałowy – 0.5 łyżeczki
  • cukier – 1 szklanka
  • jajko – 4 sztuki
  • mąka pszenna – 0.75 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 0.75 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżki
  • biały lukier – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
  3. Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka.
  4. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
  5. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
  6. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
  8. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).

Wpis znaleziono dzięki:

- Baba wielkanocna

- Caisto wielkanocne

- Pyszny deser